Slovenija
6 ogledov

Lep dan za grd razkol

zoran janković Boštjan Tacol
Stranka. Okoli 800 ljudi bo danes odločalo tudi o tem, ali bomo letos imeli volitve.


Danes med 22. in 23. uro se bo okoli 800 članov Pozitivne Slovenije, kolikor jih pričakujejo na kongresu, odločalo o tem, koga bodo izvolili za predsednika stranke – Alenko Bratušek ali Zorana Jankovića.

Od tajnih volitev članov bo odvisno, ali bo Slovenija v ponedeljek še imela vlado s polnimi pooblastili ali ne, saj je Bratuškova napovedala, da bo z mesta predsednice vlade ob porazu odstopila. Po mnenju številnih je izid glasovanja negotov, a politični analitik Matej Makarovič meni, da je Bratuškova izbrala zadnji čas za kongres glede na pričakovano padanje podpore vladi. "Bratuškova si spopada z Jankovićem gotovo ne želi, a če se mu ne more izogniti, je zdaj zanjo skrajni čas," meni.

Strinja se, da je s tem prekrižala načrte “strategom levice”, ki bi jim bilo v primeru predčasnih volitev – te ob Jankovićevi zmagi napovedujejo vsi koalicijski partnerji – bolje, da bi imela Igor Šoltes in Miro Cerar že ustanovljeni stranki. Tako bi lahko stavili nanju, pravi Makarovič, kot so leta 2008 na Pahorja in leta 2011 na Jankovića, ter lažje diskreditirali Jankovića.

Tako Dejan Židan (SD) kot Karl Erjavec (Desus) pa sta včeraj dejala, da bi bilo v primeru predčasnih volitev najbolje, da bi bile te še pred poletjem. A po mnenju Makaroviča sploh ni nujno, da se bodo zgodile: "Še vedno bodo možni in celo verjetni kompromisi, celo taki, da Pozitivna Slovenija razpade, Jankovićev del pa kot premierko še vedno podpira Bratuškovo."

Prilagodljiva bi lahko bila tudi Gregor Virant (DL) in Erjavec. "Virant se na tihem zaveda, da je to prvi in zadnji mandat DL pod njegovim vodstvom v državnem zboru, zato si ga gotovo ne želi skrajšati," pravi Makarovič. O Erjavcu pa meni, da je "dovolj spreten politik, da bo našel utemeljitev za vstop v katerokoli vlado, če bo ocenil, da je to zanj koristno".

Komentarjev 20
 • Pepe1 10:10 26.april 2014.

  Groza me je ko gledam ta grdi fris in pomilujem delegate ki so ga izvolili,zato takoj na nove volitve in na kaznovanje PS,da ne bojo prišli v parlament Alenki pa vse častitke za ponosno držo in zmeraj naj umakne lice ...prikaži več ko jo bo Jankovičeva žaba hotel poljubiti

 • Avatar Minovak
  Minovak 16:09 25.april 2014.

  Je, je, 800 hlapcev in brezkompromisnih podpornikov mafije in še kakšen zraven, skratka popolnih debilov. Vse na vlak in v Kočevje...

 • Avatar Minovak
  Minovak 16:04 25.april 2014.

  To bo kongres mafijskih botrov in njihovih slug, kateri so naredili Sloveniji nepopravljivo škodo, če pa bi bil tam tudi največji virus iz Murgelj, potem bi bil to EU center negativne energije na enem mestu. Saj smo na prvem mestu po tem, ali ne.