Slovenija
80 ogledov

Lešniku za nesrečo pol milijona dolarjev

Tesla EPA/LEX VAN LIESHOUT
Slovenec Gregor Lešnik, ki je pri gradnji Tesline tovarne doživel hudo delovno nesrečo, bo prejel 550.000 dolarjev.

Gregor Lešnik, ki je skupaj s še 140 delavci gradil novo Teslino tovarno, bo za nesrečo na delovnem mestu prejel 550.000 dolarjev, poroča East Bay Times. Lešnik je od svojih delodajalcev sicer zahteval 2,6 milijona dolarjev, a bo sodeč po sodnih dokumentih prejel 150 tisoč dolarjev dolarjev kot posledico delovne nesreče in še 400 tisoč dolarjev na podlagi civilne tožbe.

Sodišče pa ni določilo, katero od treh toženih podjetjih mora plačati odškodnino. Lešnik je namreč na delo v Kalifornijo odšel lansko leto, kjer je brez ustrezne dokumentacije preko slovenskega podjetja ISM Vuzem, d. o. o., ki je kot podizvajalec nemškega Eisenmanna delal za ameriško avtomobilistično podjetje Tesla.

Sodišče ob tem dopušča odprta vrata tudi za morebitne tožbe drugih delavcev.

Vsi vpleteni za East Bay Times niso želeli komentirati poravnave. Na naše klice pa se danes niso odzvali niti v podjetju ISM Vuzem iz Zavrča. 

PREBERITE ŠE: 

Tovarno gradilo tudi 140 Slovencev in Hrvatov

Novo Teslino tovarno naj bi tako kot Lešnik gradilo še 140 Slovencev in Hrvatov, za delo, ki je potekalo okoli deset ur na dan šest dni v tednu so po besedah novinarja The Mercury News prejemali po pet dolarjev na uro, čeprav so njihovi kolegi za podobno delo dobili deset krat več.

Ameriško podjetje Tesla je po objavi v medijih odgovorilo, da je podizvajalcem plačevalo 55 dolarjev na uro in se zavezalo, da bo primer razidkalo. Direktor ISM Vuzem Ivan Vuzem je za Žurnal24 potrdil, da so omenjeni znesek zares prejeli, a ob tem zanikal, da bi delavcem od 55 dolarjev na uro plačali le pet dolarjev, ampak v povprečju med 15 in 20 dolarji. Potrdil pa je, da delavci niso imeli ustreznega delovnega dovoljenja

2,6 milijonska tožba

Slovenec Gregor Lešnik je molk prekinil maja lani, ko mu je pri gradnji spodrsnilo, tako da je z vrha tovarne padel tri nadstropja nižje. Zlomil si je obe nogi, rebra, koleno in utrpel pretres možganov.  Po tednu v bolnišnici Regional Medical Center of San Jose naj bi ga delodajalci s sedežem v Zavrču poskušali odpeljati v Slovenijo, a je ostal v ZDA in najel odvetnika.

V 2,6 milijonski tožbi zoper delodajalce, je Lešnik družbam med drugim očital, da bi moral za urno postavko prejeti 12,7 dolarja na uro, kot je bilo obljubljeno, poleg tega naj bi jim plačali le za 40 ur tedensko, čeprav so oddelali 70 ur. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:18 21.julij 2016.

    To je pa to k je slovensko podjetje podizvajalec. Ko zavohajo denar se mu ne znajo upret kljub vsej svoji moškosti.

  • valerijakregar 12:54 21.julij 2016.

    bravo.to je "gnili kapitalizem" !??v našem demokratičnem "socializmu" bi bil poslan na borzo dela !!!!!!!!!!!!!s časovno omejitvijo.