Slovenija
25 ogledov

Leto in pol v papirjih iz NKBM

Matjaž Kovačič Janez Krušič Sterguljc
Bančna luknja. Policija bo še nekaj časa pregledovala dokumente o domnevno škodljivih kreditih.

Oškodovanje. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) po naših informacijah zaključujejo kazensko ovadbo zaradi domnevnega oškodovanja Nove Kreditne banke Maribor (NKBM). V ovadbi naj bi Matjažu Kovačiču, nekdanjemu šefu NKBM, in njegovi tedaj tesni sodelavki, članici njegove uprave Manji Skernišak, očitali sklepanje in kreditiranje spornih nepremičninskih poslov na Hrvaškem leta 2006, s čimer naj bi NKBM oškodovala za več kot 30 milijonov evrov.

Sumijo ju več dejanj

“NPU preiskuje več sumov kaznivih dejanj, domnevno storjenih pri bančnih poslih na škodo ene izmed bank. Zaradi interesa preiskave vam konkretnih podatkov o zadevi ne moremo posredovati, potrdimo pa lahko, da je en sklop v zaključni fazi,” pojasnjujejo na policiji. Avgusta predlani naj bi med hišnimi preiskavami na njunih domačih naslovih Kovačiču in Skernišakovi zasegli precej zanju obremenilnih dokumentov in poslovnih listin o teh poslih. Kriminalisti naj bi zasežene dokaze pregledovali dobro leto in pol. Obsežna preiskava poslov NKBM na Hrvaškem, ki jo tamkajšnja policija in tožilstvo vseskozi vodita skupaj s kolegi z NPU, pa poteka že od leta 2009.

Dolžina odvisna od ukrepov

“Trajanje posamezne preiskave je odvisno od obsega operativnih ukrepov, ki jih je treba opraviti v posameznem primeru, zato je nemogoče napovedovati, kako dolgo bodo potekale oziroma kdaj bodo zaključene,” razlagajo na policiji.

Odprtih 46 postopkov

Trenutno kriminalistična policija preiskuje 46 različnih kaznivih dejanj, s katerimi naj bi vodilni, nekdaj vodilni ali drugi uslužbenci vsaj petih slovenskih bank oškodovali bančni sistem. Lani je policija že zaključila preiskovanje 25 kaznivih dejanj, s katerimi naj bi bilo oškodovanih teh pet bank. “Prevladujejo sumi kaznivih dejanj zlorabe položajev ali pravic. Naznanjena pa so tudi kazniva dejanja poslovne goljufije in preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti,” dodajajo policisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.