Slovenija
19 ogledov

Letos bi bilo bolje, če ne bi ukrepali

grafika grafika Žurnala24
Varčevanje. Pozitivni učinki šele drugo leto.

"Do kdaj bo trajala kriza, je odvisno od mednarodnega okolja, kjer so obeti slabi, in od konsolidacije javnih financ pri nas. Le dostop do mednarodnih finančnih trgov lahko pripelje do zagona gospodarstva," je prepričan direktor urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle.

Ker je bila zahtevana obrestna mera previsoka, se Slovenija pred dobrim tednom ni zadolžila z izdajo obveznice.

Letos bo slabše

Pozitivni učinki zmanjšanja proračunskega primanjkljaja se bodo kot oživitev gospodarstva pokazali šele v letih 2013 in 2014, priznava Vasle.

Če primanjkljaja ne bi zmanjšali, bi bil padec BDP letos za skoraj odstotek manjši, toda v prihodnjih letih bi nas čakala stagnacija ali nadaljnje padanje BDP, opozarja. Lani je bil primanjkljaj v evroobmočju 4,1-odstoten, pri nas pa 6,4-odstoten.

Primanjkljaj sicer ni le posledica krize, saj "imamo že celo desetletje strukturni primanjkljaj. Ohranjali smo razmerja, ki na dolgi rok niso vzdržna," še opozarja Valse in izpostavlja, da je bilo treba lani pokojninski blagajni iz proračuna nakazati že več kot milijardo evrov.

Komentarjev 2
  • deželan 14:07 21.april 2012.

    Evidentno, da se odpušča le v gospodarskem sektorju.Politiki in "veliki " ekonomisti nam vseskozi vsiljujejo mantro, da bi zmanjšanja javnega sektorja osiromašilo potrošnjo in s tem povzročilo pad BDP-ja.Vprašanje nevednega Tomaža - ali z odpuščanjem v gospodarskem sektorju ...prikaži več ne zmanjšujemo porabo in padec BDP-ja ?Štrukelj ponavlja, da želi vlada spreti delavce javnega in gospodarskega sektorja. Vprašanje, kako pojasniti vsem tem odpuščenim, da njihova nezaposlenost nima enake teže kot če bi bili zaposleni v javnem sektorju.

  • nina 21:03 11.april 2012.

    normalno če nebi jemali iz pokojninske blagajne za vse neumnosti,ki so jih delali bi bilo denarja dovolj vprašajte jih kam so denar porabili in zakaj potem bo vse jasno.To je največja lumparija,ki se nam dogaja od osamosvojitve to je kriminal ...prikaži več dol s kapitalizmom svoboda narodu.kAPITALIZEM je hujši kot komunizem in socializem čim prej dol z njim.