Slovenija
47 ogledov

Letos v gorah manj smrtnih nesreč

Žurnal24 main
Danes v naših gorah več nesreč. A čeprav se zdi, da je nesreč čedalje več, statistika kaže drugače. Morda pa je na vidiku že nov problem, ob tem svari vodja gorske policijske enote Robert Kralj.

Samo danes so se v gorah ponesrečili štirje planinci. Gorski policisti so ravno včeraj pripravili obširno akcijo, s katero so obiskovalce gora seznanjali z nevarnostmi v gorah poleti ter jim svetovali, kako naj bodo pravilno opremljeni, obuti itd. Poleg tega so pri planincih in tudi skrbnikih planinskih koč ugotavljali morebitne kršitve javnega reda in miru, kršitve s področja varstva okolja ter obveščanja v primeru gorskih nesreč.

V primerjavi z letom 2003 kot noč in dan
Na vprašanje, ali s tovrstnimi akcijami dosegajo pričakovane oziroma željene rezultate, nam je vodja gorskih policistov Robert Kralj odgovoril: "Preventiva je nemerljiva, tako da je o tem zelo težko govoriti. Pri obravnavi nesreč iščemo vzroke, izsledke uporabljamo tako, da ciljno pristopimo do načrtovanih aktivnosti in ocenjujemo, da smo nekaj naredili. Vsaj sodeč po tem, da že zelo težko v naših hribih najdeš nekoga popolnoma neopremljenega. Če primerjam trenutno stanje s pred sedmimi leti, je to kot noč in dan."

Stanje se izboljšuje
"Res je, da je vse več ljudi v gorah. Število nesreč pa se ne zvišuje, kar pomeni, da se stanje izboljšuje," še pravi Kralj. Njegove besede potrjuje tudi statistika. Lani je namreč v takem času v gorah umrlo več kot 20 planincev, letos 18. Vseh posredovanj je bilo lani okrog 240, letos 211.

Na vidiku nov problem?
Od 180 ljudi, udeleženih v letošnjih reševalnih intervencijah, je bilo 62 popolnoma nepoškodovanih. "To pa pomeni, da je morda nastal drug problem. Lahko da uhojene planinske poti niso več tako interesantne in brezpotja postajajo priljubljena. Ali pa morda to pomeni časovno stisko- nekateri bi radi hitro opravili z goro, se z vrha vrnili po bližnjicah."

52 udeležencev je bilo starejših od 55 let, kar pomeni, da "torej tudi starejši hodijo v gore. Tam so pa druge težave- bolezni, poškodbe sklepov, slabosti, infarkti."

Kdaj bo naslednja podobna akcija gorskih policistov, Kralj še ne ve. "Letos skoraj verjetno tako obširne akcije ne bo več, razen morda pred zimo. So pa policisti tako ali tako ves čas prisotni v hribih, le da so mogoče manj opazni," še pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.