Slovenija
30 ogledov

Letos več prvošolcev

slovenija01.09.09...otrok...prehod za pesce...zebra....varnost...solska pot...ce Anže Petkovšek
Vpis v osnovne šole. Potekal bo ta mesec.

Generacija prvošolčkov bo v prihodnjem šolskem letu številčnejša, saj se bo v prvi razred vpisalo 1.690 več otrok kot leto prej. Skupaj bo jeseni šolo začelo obiskovati okoli 21.600 otrok.

V šolo letnik 2008 


Na večini osnovnih šol bo vpis prvošolcev, o katerem bodo šole starše obvestile po pošti, potekal prihodnji teden. Starši morajo v prvi razred vpisati otroke, ki bodo letos dopolnili šest let, saj se bo jeseni začela šolati generacija, rojena leta 2008.

Vpis na drugo šolo

Tudi tisti starši, ki bi radi otroka vpisali na katero drugo šolo, ne na tisto v njihovi bližini, morajo najprej opraviti vpis v šolo v šolskem okolišu, kjer stalno ali začasno prebivajo. Najkasneje v dveh tednih po izteku roka za vpis (vpisi potekajo februarja) pa morajo na novi šoli vložiti vlogo za prepis. O sprejetju učenca odloča ravnatelj, šola pa mora svojo odločitev sporočiti najkasneje v enem mesecu po tem, ko je prejela vlogo.

Prestavitev šolanja


Ob vpisu otroka v osnovno šolo lahko starši zaprosijo za ugotavljanje pripravljenosti otroka na vstop v šolo.

Na podlagi rezultatov lahko starši predlagajo odložitev šolanja za eno leto. To lahko v soglasju z njimi predlaga tudi šolska zdravstvena služba, šolska svetovalna služba ali komisija za usmerjanje. Tudi v teh primerih se izvede ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo. Na podlagi mnenja komisije, v kateri so šolski zdravnik, svetovalni delavec in učitelj, o preložitvi šolanja odloči ravnatelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.