Slovenija
21 ogledov

Letos žalostna statistika žrtev v gorah

1/5
Žurnal24 main
Danes je potekal zadnji sklop usposabljanj za izvajanje policijskih nalog reševanja s helikopterjem pred poletjem. Oglejte si galerijo. Letos je v gorah umrlo že 10 ljudi.

Pripadniki gorske enote, ki deluje v okviru posebne policijske enote, pred začetkom poletne turistične sezone ocenjujejo, da bo obisk gora v tem letu še večji kot v lanskem.

Izstopajo zasuti v snežnem plazu
Pomočnik poveljnika posebne policijske enote za gorsko enoto Robert Kralj zato opozarja na izdatno previdnost v gorah.

"V visokogorju so še vedno zimske razmere. Prav to je zavajajoče za obiskovalce gora, saj je v dolini že lepo vreme, v visokogorju pa je še vedno potrebna zimska oprema," nam je dejal in pojasnil: "Letos so izstopali predvsem zasuti v snežnem plazu. Teh je bilo sedem. V prejšnjih letih ne pomnimo toliko posredovanj zaradi tovrstnih nesreč. Lani smo skupno posredovali okrog 390-krat, umrlo pa je 24 gornikov. Letos je do maja umrlo že deset gornikov, posredovanj je bilo 63."

Ne zanašajte se na pomoč
Za ustrezno pripravo pred poletno sezono so člani gorske enote poskrbeli v Kamniški Bistrici, kjer so danes izvedli zadnji sklop usposabljanj. Praktično in teoretično so preverili znanje policistov, ki morajo biti za sodelovanje pri reševanju s helikopterjem vrhunsko usposobljeni.

A Kralj ob tem opozarja: za varnost morajo v prvi vrsti poskrbeti gorniki sami. "Ljudem polagam na srce, naj gore jemljejo resno in z vsem spoštovanjem. Naj se v gore odpravijo pripravljeni. Postojanke ponekod še ne bodo kmalu odprte, zato naj ne računajo vedno na pomoč. Vzponi naj bodo postopni – ne se odpraviti najprej na najvišjo goro."

Kakšne so trenutne razmere v gorskem svetu, lahko preverite na spletni strani hribi.net; več podatkov o vremenu lahko najdete na vreme.net; nekaj napotkov o ustrezni opremljenosti pred odhodom v hribe pa na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.