Slovenija
16 ogledov

Letos že 21.052 brezposelnih

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Januarja in februarja je bilo prijav na zavod 83 odstotkov več kot lani.
 

Večina za 60 evrov

Pogodbe. Do ponedeljka je zavod za zaposlovanje sklenil pogodbe o subvencioniranju krajšega delovnega časa z 41 podjetji za 15.727 delavcev, od tega 1.278 za 32 ur (508 v Iskri Kondenzatorji in 327 Lipu Bled). Med prejemniki subvencije so Gorenje, Acroni, Eti, Domel, Mariborska Livarna, Comet, Helios, Arcont, Swaty.
Zanimivi. Med subvencioniranimi je tudi edini zaposleni družbe Domel energija, ki se ukvarja z gorivnimi celicami, in devet od desetih zaposlenih družbe pooblaščenke Domel holding.
Nepopolne. Do konca januarja so dobili 128 vlog za 37.883 delavcev, skoraj pol pa je bilo nepopolnih. Včasih je bil skrajšani delovni čas odrejen za manj časa, kot vloga za subvencijo, ali pa iz dokumenta ni bilo razvidno ali je pri delodajalcu organiziran sindikat ali ne. Do konca februarja so prejeli 348 vlog za 40.034 delavcev.

Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec februarja prijavljenih 77.182 ljudi. To je 4,4 odstotka več kot januarja in 15,2 odstotka več kot februarja lani. Novih prijav je bilo februarja manj kot januarja, generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen pričakuje, da bo letos število brezposelnih preseglo sto tisoč.

Polovica izteklih pogodb

Od novoprijavljenih na zavod se je skoraj polovici iztekla pogodba za določen čas, prijavilo se je 3.552 trajno presežnih delavcev, zaradi stečaja pa se je prijavilo 1.287 delavcev, kar je 220 odstotkov več kot v prvih dveh mesecih lani. Več kot za petino se je brezposelnost povečala na področju območnih služb Trbovlje, Novo mesto, Koper in Kranj.
Skoraj 41 odstotkov brezposelnih ima le prvo ali drugo stopnjo izobrazbe, kar pomeni osnovno šolo ali manj.

Iz evidence brez službe

Iz evicence je zavod februarja odjavil skoraj pet tisoč ljudi, od tega se jih je zaposlilo manj kot tri tisoč.

Še manj delovnih mest

Delodajalci so februarja prijavili 12.247 prostih delovnih mest. To je za desetino manj kot januarja in pol manj kot februarja lani. Število prostih delovnih mest pada že od oktobra lani. Na razpisa zavoda za subvencioniranje zaposlovanja se je prijavilo 688 vlagateljev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.