Slovenija
65 ogledov

Letošnja zima je bila hladnejša in bolj onesnažena

PM10 Profimedias
Z 19 dnevi preseganj koncentracij delcev PM10 v decembru in podobnimi številkami v januarju (Arso še nima končnih podatkov) je bila letošnja zima bolj onesnažena od preteklih zim. A le če gledamo zadnja leta, dvajset let nazaj je bila višja onesnaženost zraka tako z delci PM10 kot drugimi polutanti.

V decembru in januarju je Agencija za okolje skoraj dnevno objavljala opozorila zaradi onesnaženosti zraka z delci PM10. Stanje je bilo glede onesnaženosti nekoliko slabše od lanske sezone in precej slabše od nekaj let pred tem. V Ljubljani je bilo v decembru izmerjenih kar 19 preseganj, v januarju je bilo stanje podobno, a na Arsu končnih podatkov za ves mesec še nimajo.

"Onesnaženost zraka z delci PM10 je bila leta 2016 podobna kot leto poprej," pojasnjujejo pri Arso. "Dopustno število preseganj dnevne mejne vrednosti za delce PM10, ki znaša 35 dni, je bilo v celotnem letu 2016 preseženo na enajstih merilnih mestih."

Največ, 66 preseganj je bilo izmerjenih na merilnem mestu Ljubljana Center, sledijo Celje (53), Zagorje (48), AMP Gaji Celje (45), Miklavž na Dravskem Polju (45), Maribor center (43), Murska 
Sobota Rakičan (42), Novo mesto (41), Ljubljana Biotehniška fakulteta (40), Trbovlje (38) in Ljubljana Bežigrad (36). 

"Do večine vseh preseganj je prišlo v mesecu januarju in decembru, ko je bila pogosta temperaturna inverzija, ki neugodno vpliva na razredčevanje izpustov," razlagajo pri Arso. "V primerjavi z letom 2015 je bilo v letu 2016 dovoljeno število preseganj prekoračeno na več merilnih mestih, 2015 na 8 merilnih mestih in 2016 na 11 merilnih mestih."

Leto 2016 slabše od leta 2015

Število preseganj na najbolj obremenjenih merilnih mestih pa je bilo v letu 2016 nižje kot leto poprej. "V letu 2015 je bilo več kot 70 preseganj na štirih merilnih mestih, v letu 2016 pa na nobenem. Na lokaciji Iskrba, ki predstavlja naravno ozadje, v letu 2016 nismo zabeležili niti enega preseganja dnevne mejne vrednosti," razlagajo pri Arso. "Letna mejna vrednost ni bila presežena na nobenem merilnem mestu. Povprečne letne koncentracije so bile leta  2015 celo nekoliko višje kot leta 2016." 

Od leta 2010, ko potekajo meritve z referenčnimi merilniki, do danes je v celinski Sloveniji situacija zelo podobna. "Leto 2014 predvsem zaradi zelo ugodnih vremenskih razmer izstopa v pozitivnem smislu," razlagajo pri Arso. "Leto 2011 pa izstopa v nekoliko v negativnem."

Dihamo boljši zrak kot pred 20 leti

Preseganja dnevnih mejnih vrednosti so omejena na hladni del leta, ko so meteorološke razmere za razredčevanje izpustov še posebej neugodne. "Hkrati zrak onesnažujejo male kurilne naprave, ki imajo v Sloveniji kar dvotretjinski delež v skupnih izpustih delcev," razlagajo pri Arso. "V decembru 2016 je bilo suho, stabilno vreme. Nad našimi kraji se je zadrževalo območje visokega zračnega tlaka. Padavin praktično ni bilo in pogosto se je pojavljal temperaturni obrat. Taka vremenska situacija je povzročila zelo visoke koncentracije delcev PM10."

V primerjavi z več deset leti nazaj kljub temu dihamo relativno čist zrak. "Meritev koncentracij delcev PM10 za 20 let nazaj nimamo," razlagajo pri Arso. "Onesnaženost zraka z drugimi polutanti pa je bila takrat mnogo višja in zato lahko predvidevamo, da so bile tudi ravni koncentracije delcev PM10 višje kot danes."

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.