Slovenija
16439 ogledov

Levica bo glasovala kot SDS

Miha Kordiš Sandra Gazinkovski Državni zbor/Sušnik Matija
Vlada Roberta Goloba ima že pri sprejemanju prvih zakonov težave z Levico.

"Pred slovensko javnostjo je ključno vprašanje, ki se glasi, kaj slovenskemu bolniku sporoča neenotna koalicija že pri prvem zakonu s področja urejanja zdravstvenega sistema," se je ob začetku razprave o interventnem zakonu, ki naj bi skrajšal čakalne dobe in zagotovil osebnega zdravnika vsem tistim 130 tisoč prebivalcem Slovenije, ki ga nimajo, spraševal poslanec Jožef Horvat NSi. 

Podrobnosti o tem, kaj predvideva interventni zakon za zdravstvo, lahko preberete tukaj. 

Levica: Gre za kršitev koalicijske pogodbe

Levica bo interventnemu zakonu, ki bo omogočil plačevanje vseh storitev v javnem zdravstvu, nasprotovala, je potrdil poslanec Levice Miha Kordiš. V Levici nasprotujejo temu, da se v skrajševanje čakalnih dob takoj vključi koncesionarje in nato še zasebnike. 

"Zagotoviti moramo, da bo denar porabljen za krepitev javnega zdravstva, javnih bolnišnic in domov, če tega ne počne, kot bi moral, tvegamo, da se bo sektor zasebnega zdravstva še okrepil," opozarja Kordiš. 

"V koalicijsko pogodbo smo zapisali, da najprej usposobimo javne bolnišnice, ki naredijo vse, kar je mogoče za skrajševanje čakalnih dob in ko se izkaže, kaj javni zdravstveni sistem sploh zmore pa nadaljujemo z ukrepi, kjer k skrajševanju prepustijo zasebnike in zasebnike koncesionarje," pa je danes poudaril Kordiš. "Ker tega v zakonu ni in je napisan v neskladju s koalicijsko pogodbo in gravitira k privatizaciji, mu bomo v Levici nasprotovali."

Koalicijska pogodba predvideva, da se bodo storitve razdeljevale kaskadno. Najprej naj bi bil razpis samo za javne zavode, okvirno čez 3 mesece za koncesionarje in nato okvirno čez 3 mesece za zasebnike. 

NSi: Minister ima srečo, da ima konstruktivno koalicijo

"V vsakokratni koaliciji se znajde najmanj ena stranka, ki želi bolnike zdraviti z ideologijo. To je odgovor na vprašanje zaskrbljenega zdravstvenega ministra, zakaj ne zmoremo zgraditi sodobnega zdravstvenega sistema," meni Horvat in dodaja, da "minister ima torej probleme znotraj koalicije, ima pa srečo, da ima konstruktivno opozicijo." V NSi zakonu namreč ne bodo nasprotovali. Sicer pravijo, da so s predlogom le delno zadovoljni. "Zdravstva ne moremo reševati tako, da imamo dober namen in pozitivne misli. Gre za zakon z majhnimi obliži, če bodo rešili le eno življenje, NSi, ne more nasprotovati."

Zakona ne bodo podprli v SDS, kjer menijo, da je zakon slab in da ga ni mogoče izvajati. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Cifko 19:54 14.julij 2022.

    Se je takoj vedelo, da bodo z njimi težave ! Naj jih vrže ven iz koalicije jih tudi ne rabi !!

  • marko345 16:07 14.julij 2022.

    Bedak od kordiša pravi, da je denar potrebno namenit javnemu zdrabstvu, da se okrepi. Imamo problem dolgih čakalnih vrst, ki jih javno zdravstvo s premajhnimi kapacitetami ni zmožen skrajšati, zato je pozrebno angažirat vse, ki ta problem lahko reši. Levica ...prikaži več ni in tudi nikoli ne bo sposobna rešit nobene zadeve. Tega kordiša jest niti za vratarja ne bi imel v firmi, bi mi odganjal stranke, saj se že na zunaj vidi, da ima prazno glavo.

  • marko345 15:42 14.julij 2022.

    Levica= komunisti , so bili zmerom proti ljudem in so rak človeštva. Upam da jih Golob nagoni v p.m.