Slovenija
43182 ogledov

Koalicija pokimala Levici: ukinjamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje

vzajemna Boštjan Tacol
Pred vrhom koalicije na temo proračuna, zbližanje stališč z Levico

V vladni koaliciji in Levici se strinjajo glede ukinitve oziroma prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, kar bi lahko uveljavili z letom 2021, so sporočili po današnjem usklajevanju glede predloga Levice. 

Za pripravo zakona en mesec

Cilj delovne skupine je, da do konca septembra pridejo do predloga zakona, ki bo še ta mesec tudi vložen v parlamentarni postopek. S tem pogojujejo podporo proračunu, je v izjavi po srečanju pojasnil poslanec Matej T. Vatovec.

Minister za zdravje Aleš Šabeder pa poudaril, da zagovarjajo pristop celostnega reševanja problematike v sklopu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi ga po njihovi časovnici dali na vlado junija prihodnje leto. To pomeni, da bi lahko ulovili tudi časovnico Levice in uveljavitev zakona z januarjem 2021. "Zagotovo pa je en mesec priprave za tako kompleksno vprašanje oziroma reformo zdravstvenega sistema premalo. Mesec gor ali dol pa ne igra nobene vloge, saj vemo, da je to vprašanje na mizi že 15 oziroma 16 let," pravi Šabeder.

Zmanjka med 60 in 70 milijonov

Minister za zdrave poudarja, da glede predloga Levice izračuni na eni in na drugi strani še strižejo za okoli 60 do 70 milijonov, zato morajo v pogovore vključiti tudi ministrstvo za finance in zdravstveno blagajno, kar je danes eden pomembnejših dogovorov. "Treba je narediti izračune," pravi Šabeder. Projekcije so narejene na stanju, kot je bilo leta 2018, ko je bila gospodarska rast relativno visoka, prav tako ni upoštevana demografija, saj v predlogu obremenjujejo samo aktivno populacijo. Plačnikov bi bilo okoli 900 tisoč, njihovo število pa se bo v prihodnjih letih z demografskimi trendi zmanjševalo, je opozoril minister.

Levica: 66 milijonov naj doda ZPIZ

Vatovec je pojasnil, da so v Levici naredili zelo konzervativne izračune, po katerih bi morali Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje morali dati dodatnih 66 milijonov evrov, a na koncu bi bil po njihovih ocenah učinek za zdravstveno blagajno pozitiven in bi za zdravstvo imeli okoli 30 milijonov več. Po njegovem mnenju pa bodo številke uskladili.

Izračuni prihodnji teden

V Levici predlagajo, da gredo korak po koraku, torej da njihova stranka pripravi predlog glede dopolnilnega zavarovanja, medtem ko je po besedah Vatovca v domeni ministrstva, da uredi tudi druge zadeve.

Vatovec je sicer današnji sestanek označil za pozitivnega in ocenil, da so izsledki dobri. Strinjali so se, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenese v obvezno, da se ohrani enako raven pravic, da se uvede takšno spremembo z letom 2021 in da se to naredi na razvojen in finančno vzdržen način, je povzel. Z izračuni bodo ponovno sedli za mizo prihodnji teden.

V Levici z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pogojujejo svojo podporo proračunu. 

Koalicija na čelu s premierjem Marjanom Šarcem je v minulih dneh sicer sporočila, da na ultimate in izsiljevanje Levice ne pristaja.  "V Levici vztrajamo, da gre ob vprašanju ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za ključno politično vprašanje te jeseni," pa pravi Kordiš, ki včeraj na vprašanje, koliko in na katerih točkah je Levica vsebinsko pripravljena popustiti, ni odgovoril.

Premier Marjan Šarec je za ponedeljek sklical koalicijski vrh na temo proračuna za prihodnji dve leti. Na Brdu pri Kranju se bodo sestali vladna ekipa, koalicijski poslanci in generalni sekretarji strank.

Dve od treh zavarovalnic, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je nedavno bistveno zvišalo ceno svojih premij. 

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Zdravje Vzajemna z veliko podražitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja


 

Komentarjev 34
 • kapibara 08:36 05.september 2019.

  Kako bo pa s plačilom tega "dodatka" , za Veterane ??

 • Avatar vec
  vec 08:20 05.september 2019.

  Zavarovalnice nimajo kej iskat v zdravstvu, naj zavarujejo točo, avte, bajte ipd. Ker one so največ krive da čakaš na operacijo priha po leto-dve, na prvi kardiološki pregled 6 mesecev pa raje 9, ipd. Ker pač odrejajo kaj je NUJNO ...prikaži večNO oz za to plačujejo zdravnike ki na fuš ocenjujejo oz imajo fuš komisijo ko odloča o življenju in smrti, ker nemalo pacentov prej umre kot dočaka operacjo ipd. Zato jih je treba izločit, je pa problem ker bo ta keš spet padel v roke neveščim birokratom in se bo zgubil

 • bodica 23:45 04.september 2019.

  Evo pa bodo poslanci koalicije še nekaj let veselo cuzali državni proračun. Za svoj obstoj in dobrobit bi prodali tudi Slovenijo vključno s prebivalci....

Sorodne novice