Slovenija
11131 ogledov

Triglav z veliko podražitvijo zavarovanja

Slovenija 05.11.2013 logo, znak, simbolicna fotografija, zavarovalnica Triglav s Saša Despot/Žurnal24
Ni bilo treba dolgo čakati: dopolnilno zavarovanje draži tudi Triglav.

"Zaradi zagotavljanja nemotenega tekočega izpolnjevanja obveznosti za svoje zavarovance zavarovalnica s 1. septembrom 2019 spreminja mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zaavrovanja. Znašala bo 35,55 eura, kar predstavlja 7,8 odstotno rast," so danes sporočili iz Triglav, zdravstvene zavarovalnice.

Danes smo poročali, da so še pred dnevi njihovi zavarovalni zastopiki novačili zavarovance Vzajemne, naj pridejo k njim, ker je Vzajemna podražila.

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Slovenija Vabijo, da zamenjate zavarovalnico, a podražitve ne izključujejo

Polna mesečna premija brez popusta bo pri Vzajemni od 1. septembra znašala 35,67 evra, s triodstotnim popustom pa 34,60 evra. Pri Triglavu je premija 35,55 evra. 

"V letu 2019 je rast skupnih odhodkov za zdravstvene storitve, ki jih poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja sofinancira prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, po ocenah Triglav, Zdravstvene zavarovalnice za nekaj odstotnih točk presegala s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) načrtovano in napovedano 7,6 odstotno rast. Ključna razloga višje rasti skupnih odhodkov od napovedane sta predvsem povečan obseg in dvig cen zdravstvenih storitev, kar pomembno vpliva tudi na povečanje odhodkov iz naslova PDZZ, ki ga izvajajo zdravstvene zavarovalnice," pojasnjujejo na Triglavu, kjer pričakujejo, da se bo trend rasti odhodkov o napovedih in pričakovanjih nadaljeval tudi do konca 2019 in v naslednjem letu.

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Zdravje Vzajemna z veliko podražitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

"Naraščajo tako število opravljenih zdravstvenih storitev kot tudi cene nekaterih zdravstvenih storitev, na kar pa zdravstvene zavarovalnice nimajo vpliva. To je posledica rastočih zdravstvenih potreb zaradi starajoče populacije," pravijo.

Zavarovalnica AS v tem trenutku povišanja premije ne načrtuje, so povedali za STA. Njihova premija trenutno znaša 31,98 evra. Dodali pa so, da bo korekcija premije potrebna, če se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta ne bodo spremenili.

Vzajemna z izgubo, Triglav z dobičkom

Medtem ko je Vzajemna ob napovedi podražitve razkrila, da z dopolnilnim zdrastvenim zavarovanjem že tri leta ustvarja izgubo, letos bi brez podražitve znašala devet milijonov evrov, pa Triglav ustvarja dobiček. 

"Čisti poslovni rezultati iz naslova prostovoljnih dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj so v primerjavi z zbranimi premijami na omenjenih zavarovanjih znašali 0,1 % (oz. 108 tisoč EUR) v letu 2016, 2,1 % (2,6 mio EUR) v letu 2017 in 0,9 % (1,3 mio EUR) v lanskem letu. Pri tem želimo izpostaviti, da Triglav, Zdravstvena zavarovalnica te presežke zadržuje (torej jih ne izplačuje) in uporablja v družbi za zagotavljanje kapitalske ustreznosti in finančne trdnosti v skladu z zavarovalniško regulativo (Solventnost 2)," so pojasnili v Triglavu. 

"Na tej točki želimo spomniti tudi na Analizo zdravstvenega sistema v Sloveniji, ki so jo po naročilu Ministrstva za zdravje pripravili strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije. Ta je pokazala, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje ščiti ljudi pred negativnimi učinki doplačil, da so administrativni stroški glede na mednarodne standarde nizki, in da si premije lahko privošči večina prebivalstva. S tem dopolnilno zavarovanje omogoča javnemu sektorju prenos stroškov na zasebni sektor. Ne gre tudi spregledati opozorila, da bi opustitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko ogrozila fiskalno vzdržnost," so še dodali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Naklonsky 08:58 04.avgust 2019.

    Vzrok je posledica Milojkino-Cmerarjevo eksperimentiranje dviga plač zdravstvenemu osebju. Nadaljevanje delovanja šarcističnih metod, enako kot cmeralizma, ima in bo imelo na vseh področjih podobne posledice. Dvig oskrbnine v domovih, vrtcih... Gre pač za uveljavljanje volje volivcev.

  • Sarko Sarko 06:37 03.avgust 2019.

    ukinit to bedarijo.

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 18:37 02.avgust 2019.

    smrdljivi lopovi spet kradejo za svoje zepe