Slovenija
13329 ogledov

Vabijo, da zamenjate zavarovalnico, a podražitve ne izključujejo

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Vabijo, da zamenjate zavarovalnico, a podražitve ne izključujejo

"Kot veste, je zavarovalnica Vzajemna podražila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zato vas vabimo, da zamenjate zavarovalnico in dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenete pri Triglavu, kjer je zavarovanje na letni ravni cenejše za 65 evrov, " je bralko, ki je dopolnilno zavarovana pri Vzajemni, nekaj dni nazaj nagovarjal agent Triglava.

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Zdravje Vzajemna z veliko podražitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

"Kako veste, da sem zavarovana pri Vzajemni?!"

Agent je bralki obljubil še nekaj ugodnosti, med drugim vrednostni bon za 20 evrov, poleg tega pa bi prestop od Vzajemne k Triglavu  v celoti uredili oni. Bralko pa je zanimalo predvsem to, od kod agentu podatek, da je zavarovana pri Vzajemni. 

Podatki, kdo je zavarovan pri kateri od treh ponudnic dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja Vzajemni, Triglavu ali pri Adriaticu, niso javni, prav tako zavarovalnice ne bi smele v tržne namene uporabljati in posredovati informacij o zamenjavah zavarovalnic oziroma svojih nekdanjih zavarovancih. 

Izmuzljiv odgovor

Od zavarovalnice Triglav odgovora, kako je podatek naše bralke prišel do agenta, nismo dobili. "Pri Triglavu smo bili s primerom, ki ga omenjate, seznanjeni iz vaših vprašanj in ne poznamo njegovih podrobnosti, zato ga tudi ne moremo komentirati. Posamični primer, ki ga omenjate v svojem vprašanju, lahko primerno preverimo le tedaj, če pridobimo več informacij o dogajanju (npr. ime zastopnika oz. agencije, iz katere je klical, ali s katere telefonske številke je prišel klic, ipd.)," so nam odgovorili. 

Trenutno najcenejši Adriatic

Premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni bo dražja od septembra, podražila se bo za 3,70 evra in bo znašala 35,67 evra, dobra dva evra in pol višja kot pri Triglavu, kjer je premija 32,99. Najcenejša je sicer pri Adriaticu, kjer mesečna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja trenutno stane 31,98 evra, kar je 3,70 evra manj kot pri Vzajemni. 

Vzajemna dvig cene premije pojasnjuje z višanjem cen zdravstvenih storitev in prenosu storitev iz obveznega na dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki jim zadnja leta prinaša izgubo. Podatki medtem kažejo, da se izguba na račun dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni manjša, predlani je bila 5 milijonov evrov, lani pa 4,6 milijona evrov. 

"Na letni ravni smo cenejši 65 evrov, a lahko se podražimo"

Dvigom cene premij Vzajemni so v prejšnjih letih vedno sledili tako na Triglavu kot pri Adriaticu. Ker zavarovalnice v sklopu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ponujajo identične storitve, je pričakovati, da bosta premiji dvignila tudi Triglav in Adriatic.

Pri Triglavu zavarovance Vzajemne vabijo s podatkom, da so na letni ravni za "65 evrov cenejši od Vzajemne", hkrati pa zavarovanci, ki bi pristopili k njim, nimajo nobenega zagotovila, da že naslednji mesec premija ne bo dražja. 

Podražitve ne izključujejo

 "V Triglav, Zdravstveni zavarovalnici bomo tako kot do sedaj cenovno politiko tudi v prihodnje oblikovali v skladu s pričakovanimi trendi gibanja stroškov zdravstvenih storitev. O morebitni spremembi premije dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja bomo zavarovance in javnost pravočasno in na primeren način obvestili v skladu z zakonskimi določili," so odgovorili na vprašanje, kakšna zagotovila dobijo zavarovanci, ki na Triglav pristopijo zaradi nižje cene. 

Edini način, da se izognete podražitvam dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je opisan tukaj. 

Prestop k drugi zavarovalnici ali preklic pogodb je mogoč po 1 letu s 3 mesečnim odpovednim rokom. Zavarovanje je sicer sklenjeno za dve leti, po izteku roka pa se pogodba samodejno podaljša.

"Pomaga" tudi Damjan Murko

Triglav se je v ofenzivo na zavarovance Vzajemne vključil z vsemi topovi. Ne le telefonsko prepričevanje, nagrade v obliki vrednostnih bonov, mimoidoče k zamenjevi zavarovalnice v nakupovalnih centrih vabi tudi Damjan Murko. Podatka koliko sredstev namenijo za promocijo in pridobivanje novih zavarovancev pri Triglavu ne izdajo. "Krepitev naše pozicije bomo tudi v prihodnje izvajali v skladu z zastavljenimi letnimi načrti, ki jih v poletnih mesecih ne nameravamo spreminjati," so zapisali. 

Pri Vzajemni za nova zavarovanja 5,4 milijona

Pri Vzajemni so lani za pridobivanja novih zavarovanj porabili 5,4 milijona evrov. Stroški vključujejo plačilo zavarovalnim agencijam za nove zavarovance. Brez tega ne bi imeli 877 tisoč zavarovancev, ampak 500 tisoč, pravijo pri Vzajemni.
"Glede ostalih naših tržnih in marketinških pristopov in prijemov pa ne moremo razkrivati podrobnosti, saj bi jih s tem razkrili tudi konkurenci," o tem, kako bodo skušali zadržati zavarovance, pravijo pri Vzajemni.  

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • jakec42 08:03 03.avgust 2019.

    Kdaj mislijo ministri ukiniti to dopolnilno zavarovanje -a si nobeden ne upa!?

  • Vesna Dolšak 16:32 02.avgust 2019.

    Pokvarjenci.

  • Jambor 14:25 02.avgust 2019.

    Pred približno 20 leti so me klicali iz Triglava za neko zavarovanje. Beseda da besedo, in je iz njihove strani stekel pogovor v smislu, saj pa imate službo. V istem trenutku sem se zavedel, da vejo, da sem zaposlen. Ko ...prikaži več sem agentki, rekel, da nisem več zaposlen, da sem nekaj dni nazaj dobil odpoved, je iz druge strani bilo samo slišati, da pa tega niso vedeli in da se opravičujejo. Isti trenutek, sem postal "nezanimiv". Je pa zmanjkalo časa, da bi jo vprašal, kje sem bil zaposlen. Bi še zvedel.