Slovenija
1899 ogledov

Levica in LMŠ vendarle še na pogovore?

Novice: Levica vendarle našla preostala kandidata Anže Petkovšek NK na kateri je Luka Mesec predstavil spletni monitor izvajanja ukrepov Levice iz koalicijskega sporazuma.
Iz izjav je razbrati, da Levica in LMŠ ne izključujejo dodatnih pogovorov, glede načina preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja pa vseeno ostajajo vsak na svojem bregu.

Kljub pričakovanjem, da bodo poslanci koalicije na sredini seji parlamentarnega odbora za zdravstvo zavrnili predlog Levice, s katerim bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so v koaliciji na odboru napovedali več dopolnil.

Z njimi bi namesto dviga prispevnih stopenj, kot je želela Levica, kot finančni vir uvedli pavšalni prispevek v višini 29 evrov. S sprejemom dopolnil je koalicija pogojevala podporo predlogu Levice.

Sejo so prekinili, da bi poslanske skupine in zakonodajno-pravna služba DZ predloge dopolnil lahko preučile. Levica pa je nato ugotovila, da je vlada s tem potegnila še zadnjo potezo in dokončno odstopila od dogovora z njimi.

Za zdaj ni nihče zmagovalec

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je v izjavi medijem v DZ danes dejal, da bodo videli, ali bo koalicija vztrajala pri dopolnilih in zakonu, saj je bilo "po določenih izjavah razumeti, da je že sama začela dvomiti v dopolnila".

Vendar je treba po njegovih navedbah počakati do nadaljevanja seje, ki naj bi jo nadaljevali konec meseca. Je pa predlog možno popraviti še z dodatnimi dopolnili, da bi lahko že v tej fazi vključeval tudi solidarnostno lestvico plačevanja, je povedal Vatovec.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je danes ponovil namen koalicijskih dopolnil, s katerimi so v predlog Levice želeli vnesti del predloga ministrstva za zdravje, ki tudi pripravlja svoj predlog rešitve.

Po trditvah Golubovića so želeli kompromis, zdaj pa v DZ nihče ni zmagovalec, so pa zmagovalke tri komercialne zavarovalnice. Zatrdil je, da so dopolnila v sredo dopoldne še zadnjič usklajevali z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom, zatem pa tudi obvestili vodje poslanskih skupin. Šabeder in koalicijski člani odbora so o dopolnilih sicer razpravljali še tik po začetku seje odbora, ki so jo za pol ure prekinili na prošnjo koalicije, zatem pa so sejo prekinili do nadaljnjega.

Marjan Šarec Vlada Slovenija Mesec Šarca postavil na hladno. Sodelovanje z NSi?

Marjan Šarec Slovenija To Marjan Šarec sporoča Luki Mescu in Levici

Časa za dogovor je dovolj

S tem so po besedah Golubovića dosegli to, da predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ne more biti na novembrski seji, ampak bo morda na decembrski, če bo odbor pravočasno sklican. "A po drugi strani je to dovolj časa, da se usedemo za mizo in pogovorimo, ali imamo željo, da zakon spravimo čez postopek ter ukinemo dopolnilno zavarovanje," je dejal.

Potem pa se, kot je nadaljeval, usedejo za isto mizo Levica, koalicijski partnerji in ministrstvo ter najdejo kompromis: "ali dodatno obdavčiti prispevke pri plačah ali narediti solidarnostno lestvico plačevanja prispevkov iz neto prihodkov".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 08:04 08.november 2019.

    Ha ha ha,To je pravo lice Levice,takoj na kolena in oprosti oprost g.Šarec ,smo mladi in neumni.

  • dusan72 02:17 08.november 2019.

    Vse skupaj samo nakladanje in v celofan zavit načrt, da bi zdaj tudi tisti, ki zavestno ne plačujemo/jo "dodatnega" zavarovanja morali še to plačevati. Takih je baje okoli 100.000 v SLO. Pa pomnožimo to s približno 30€ mesečno in vidimo ...prikaži več kam jastreb kremplje moli. En večji kradljivec in nakladač od drugega. SLO potrebuje MASTER RESET, drugače se bojim, da bo nekdo enkrat izgubil razsodnost in naredil red "v imenu ljudstva". Pa saj se v resnici ne bojim...

  • Dušan Ahlin 23:23 07.november 2019.

    Kako hitro so se poscali in eni in drugi, sicer smo pa to itak že vedeli, da se bodo zlizali nazaj, veliko grmenja, malo dežja, tega pregovora Šarec še ni izrekel, ga pa bo uporabil, samo da ostane na oblasti.