Slovenija
2872 ogledov

"Potegnili bomo rdečo črto"

Luka Mesec Anže Petkovšek Luka Mesec
Sprejetje njihovega predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je zadnji pogoj Levice za nadaljnje sodelovanje z vlado.

Če bo koalicija jutri zavrnila predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bodo po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca lahko le še ugotovili, da je vlada s tem dokončno odstopila od sporazuma o sodelovanju z njimi. To je namreč eden od treh pogojev Levice za nadaljnje sodelovanje z vlado, dva pa so v DZ že povozili.

Mesec je v današnji izjavi v DZ zatrdil, da Levica izvaja sporazum, ki ga je z vladno koalicijo za letošnje leto sklenila spomladi. "Nismo mi tisti, ki smo se dogovorili z Zmagom Jelinčičem ali kom drugim. Vlada je tista, ki se je odločila, da z Levico ne bo več sodelovala," je poudaril.

Sedež LMŠ Slovenija Po zaostritvi odnosov LMŠ sporoča Levici

Do predloga ministrstva se Levica ne želi opredeliti

Prav danes, tik pred odločanjem dveh pristojnih parlamentarnih odborov o predlogu Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je sicer minister za zdravje Aleš Šabeder koaliciji predstavil predlog ministrstva, ki ureja to vprašanje. Koalicija je tako napovedala, da bo predlog Levice v sredo na seji odbora DZ za zdravstvo zavrnila.

Mesec se za zdaj še ne želi opredeliti do predloga ministrstva za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo nove, obvezne dajatve. Predlog so namreč prejeli v ponedeljek zvečer in ga še niso preučili. Spomnil pa je na predlog Levice, ki so ga koaliciji poslali pred več kot dvema mesecema in ga tudi 90-odstotno uskladili.

Marjan Šarec Slovenija Šarec: "Nisem ne predsednik Levice, ne član Levice, je pa kakšen sindikalist član Levice"

Levica: "Potegnili bomo rdečo črto"

"Nobenega razloga ni, da se zdaj oblikuje nov zakon, ki naj bi ga pripravila vlada," je ocenil Mesec. Poudaril je, da lahko koalicija v sredo predloži dopolnila k njihovemu predlogu. Tako lahko najdejo skupno rešitev in "rešijo" tudi sporazum o sodelovanju. Če se to ne zgodi, pa bodo po njegovih navedbah v Levici "potegnili rdečo črto".

Kot so se nekateri izrazili v zadnjih dneh, gre namreč še za zadnji žebelj v krsto sodelovanja Levice s koalicijo. Slednja je namreč že povozila dva pogoja Levice, ko je ob sodelovanju drugih strank sprejela spremembe dohodninske lestvice ter ukinila dodatek za delovno aktivnost.

"Če bodo v sredo ob vseh žebljih, ki jih je vlada že zabila v sodelovanje z nami, zavrnili tudi zakon Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, lahko le še ugotovimo, da je ta vlada sodelovanje z Levico prekinila," je bil danes jasen Mesec. Na vprašanje, ali bodo o tem dokončno še odločali organi stranke, pa je odgovoril z besedami, da bodo to v sredo po sejah parlamentarnih odborov lahko le ugotovili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • kapibara 09:59 06.november 2019.

    3- 4 evre manj, kot sedaj,,, pa za to kmalu še več...

  • Kmodri 22:01 05.november 2019.

    Levica je klovnasta.

  • jaki 19:43 05.november 2019.

    Zakaj bi se zajebavali z rdečo črto?A ne bi bilo boljše, da se še naprej zajebavate z belo črto??!!