Slovenija
5092 ogledov

Levica od Goloba želi pojasnilo

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Predsednik vlade bo moral pojasniti, kaj država lahko stori po odstopu Magne od pogodbenih zavez o zagotavljanju javne koristi pri vzpostavitvi obrata v Hočah.

DZ bo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrski ekipi začel redno majsko plenarno zasedanje. Premier bo tako odgovarjal na vprašanja o stanju na RTVS, upravljanju in razpolaganju z "državnim in paradržavnim premoženjem", obravnavi medvrstniškega nasilja in oceni škode, ki jo je državnemu premoženju povzročila Magna.

V poslanski skupini SDS bodo premierju postavili dve vprašanji. Poslanec Zvonko Černač bo Golobu zastavil vprašanje v zvezi z "upravljanjem in razpolaganjem z državnim in paradržavnim premoženjem", poslanec Andrej Hoivik pa o stanju na Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

V NSi ocene, da se ministrstvo ne zaveda resnosti težav

Vodjo poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja bo zanimalo, ali se vlada namerava lotiti nujno potrebnih zakonodajnih sprememb za učinkovito obravnavo medvrstniškega nasilja. Posamezni primeri medvrstniškega nasilja in zaskrbljujoči statistični podatki namreč po mnenju NSi nakazujejo zaskrbljujoč trend, da je medvrstniškega nasilja veliko, to postaja vedno bolj brutalno, zato si pred tem problemom ne smemo zatiskati oči. Ob tem so spomnili, da je bil v slovenskih šolah organiziran dan kulture, nenasilja in strpnosti, drugih ukrepov pa ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ni napovedalo, kar po oceni NSi kaže, da se ministrstvo, ki je po njihovih navedbah preslišalo opozorila učiteljev in ravnateljev, da brez spremembe zakonodaje medvrstniškega nasilja ne bodo zmogli obvladati, ne zaveda resnosti problema.

Na tapeti tudi Magna

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa bo predsedniku vlade zastavil vprašanje v zvezi z oceno škode državnemu premoženju zaradi odstopa Magne od pogodbenih zavez o zagotavljanju javne koristi pri vzpostavitvi obrata v Hočah ter morebitni politični, kazenski in odškodninski odgovornosti vpletenih pri pripravi poslov.

Poslanci bodo sicer na tokratni redni seji med drugim obravnavali rebalans proračuna, predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim želi koalicija preoblikovati dopolnilno zdravstveno zavarovanje, in predlog zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 17:31 22.maj 2023.

    Če ne bi bilo Levice bi se oglašala samo opozicija. Ne vem, če parlamentarna demokracija potrebuje samo kritiko znanih strank in imen..