Slovenija
18097 ogledov

Levici je uspel veliki met

Levica Anže Petkovšek Novinarska konferenca koordinatorja Levice Luke Mesca in poslanca Mihe Kordiša ob vložitvi zakona o zdravstvenem zavarovanju.
Medtem ko sta Šarec in Janša skoraj izenačena, je velik skok uspel Levici.

Če bi bile jutri volitve, bi največ glasov dobili LMŠ (15,4 odstotka) in SDS (15,2 odstotka). Obema je podpora glede na oktober nekoliko padla. Močno pa je poskočila podpora Levici, za katero bi glasovalo 11,2 odstotka sodelujočih v novembrskem barometru, anketi časnika Delo.

Od letošnjega februarja, ko je LMŠ prevzela vodstvo na barometru, se ji je SDS tokrat najbolj približala. Precej izenačeni sta bili tudi julija, ko ju je ločilo 0,3 odstotne točke. Veliki met pa je uspel Levici, ki se je s četrtega povzpela na tretje mesto - zanjo bi oddalo glas 11,2 odstotka vprašanih, v primerjavi s 5,3 v oktobru, izpostavlja Delo.

Nespremenjena glede na pretekli mesec ostaja podpora SD na 6,0 odstotka, medtem ko se je podpora NSi dvignila (s 4,7 odstotka na 5,9 odstotka).

SNS bi glede na rezultate ankete ta mesec volilo 3,2 odstotka vprašanih, SAB pa 2,3 odstotka vprašanih.

SMC gor, DeSUS dol

SMC kongres | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Glede na oktober se je precej dvignila podpora SMC, ki po umiku Mira Cerarja z vrha stranke in prihodu Zdravka Počivalška najverjetneje nagovarja drug bazen volivcev, kot ga je doslej (oktobra 0,4 odstotka, novembra 1,9 odstotka).

Nasprotno pa je precej upadla podpora Desus, ki se je oktobra lahko pohvalila z največjim skokom (3,9 odstotka), novembra padla na septembrsko raven (2,2 odstotka).

Da ne vedo, koga bi volili, je odgovorilo 18 odstotkov vprašanih (oktobra 21,7 odstotka), navzgor pa je poskočil odstotek tistih, ki ne bi volili nobene stranke (oktobra 9,1 odstotka, novembra 11,6 odstotka).

Pahor še vedno pred Šarcem

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ni sprememb. Na vrhu ostaja predsednik republike Borut Pahor pred predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki pa so mu anketiranci tokrat namenili nižjo oceno. Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič je ohranil tretje mesto. S tem nekako nadaljuje tradicijo predhodnikov, Violete Bulc in Janeza Potočnika, ki sta se večino svojega mandata redno uvrščala med najbolj priljubljene, četudi nista bila vedno prav opazno navzoča na slovenskem političnem parketu, ugotavlja Delo.

Narasla je podpora zdravstvenemu ministru Alešu Šabedru in tudi vsem evropskim poslancem. Kot nekoliko paradoksalno Delo označuje dejstvo, da so anketirani, kljub občutnemu skoku podpore Levici med strankami, prisodili v novembru statistično značilno nižjo oceno prvemu obrazu stranke, koordinatorju Luki Mescu.

Kombinirano telefonsko in spletno anketo je za časnik Delo opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 28. oktobrom in 7. novembrom na reprezentativnem vzorcu 735 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • maresem 17:47 11.november 2019.

    Butalci z IQ grahaste kure lepo nasedajo.

  • silvo82 16:40 11.november 2019.

    mesec ni nikoli delal.edino kar je znal da se je obnašal kot kakšen stalinist.on bi vse naredil da bi uničil Republiko Slovenijo

  • bumbar11 14:39 11.november 2019.

    Kdo le naseda tem Zelencem Šalabajzerskim???