Slovenija
7382 ogledov

Levico zapušča več kot 20 članov stranke

Levica Anže Petkovšek NK na kateri je Luka Mesec predstavil spletni monitor izvajanja ukrepov Levice iz koalicijskega sporazuma.
Ker naj bi stranka Levica pozabila na svoje korenine, jo zapušča več kot dvajset članov.

Člani so se odločili za izstop, ker naj v "tej malomeščanski liberalni stranki" ne bi več videli prihodnosti, so po poročanju N1 zapisali v dokumentu o izstopu. Stranka se je po njihovem mnenju oddaljila od svojih korenin in se uklonila "interesom kapitala". 

V stranki Levica je precej burno že nekaj časa. Spomnimo, v začetku februarja je vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec sporočil, da se razhajajo z Miho Kordišem. Očital mu je zlorabo položaja, zavajanje, pritiske, grožnje in izsiljevanje. 

Kordiš je v odzivu takrat dejal, da je nad predlogom poslanske skupine, da se ga razreši z vseh mest v delovnih telesih, presenečen. Zavrnil je navedbe Vatovca in dejal, da ne vidi razlogov za izstop iz poslanske skupine in funkcije poslanca. 

Po besedah ministra za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca so od lanskega kongresa dalje znotraj stranke potekali notranji boji. Levo krilo stranke, ki mu pripada Kordiš, je namreč opozarjalo, da se stranka pod vodstvom Luke Mesca premika preveč proti sredini. 

Miha Kordiš | Avtor: D. M. Miha Kordiš D. M.

Konec februarja je pet članov levega krila stranke izstopilo iz sveta stranke, zdaj pa stranko zapušča 23 članov. Zapisali so, da je potenical za notranje demokratične procese v stranki propadel, notranja kritika je že v kali zatrta, socialistična izhodišča pa so utajena, poroča N1. 

Za odhod so se odločili, ker verjamejo v drugačno politiko, "socialistično alternativo izven okvirov liberalne strankokracije". Prisotni so tudi dvomi, da je stranka dejansko usmerjena v demokratični socializem. Ocenjujejo, da je Levica trenutno bližje stranki SD kot pa nekdanjim idealom Levice. Vodstvu stranke očitajo, da se zvesto drži načel, ki jih postavljajo Evropska unija, zveza Nato in interesene skupine kapitala v Sloveniji. 

V obširnem dokumentu so podrobno opisali razloge za svoj izstop. "Stranka, ki se s protisocialnimi in protidelavskimi ukrepi bojuje na strani kapitala proti delavskemu razredu, ni socialistična stranka," so zapisali. Očitajo jim "kolaboriranje z interesi kapitala in škodljivo delovanje v vladi Roberta Goloba". 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 25
  • AnGus 15:25 15.marec 2024.

    Le pogumno naprej!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:23 15.marec 2024.

    Levica brez Kordiša pač ni Levica niti leva politična stran.

  • pravičnik77 14:41 15.marec 2024.

    zakon o humani evtanaziji je napisan točno za leve stranke v vladi... vse kar naredijo je direktna pot v politični samomor