Slovenija
195 ogledov

Libanon: Slovenski vojaki padli v zasedo

vojska Saša Despot
Vojaki so se v bazo srečno vrnili.

Patrulja Slovenske vojske, v kateri je bilo devet vojakov, je bila udeležena v incidentu v Libanonu, so pisanje Večera potrdili na ministrstvu za obrambo. Pripadniki 21. slovenskega kontingenta v silah Unifil so se vračali z redne patrulje, ko jih je ustavila skupina neznancev, ki jim je na cesto postavila fizično oviro.

"Dva vojaška avtomobila, v katerih je bilo devet slovenskih vojakov, sta bila na poti iz območja delovanja v bazo, večkrat ustavljena, oziroma so jim domačini, ki delujejo na tem območju z motorji večkrat ovirali pot," pravi Simon Korez, tiskovni predstavnik.

Oboroženi s topimi predmeti

Neznanci so bili opremljeni s topimi predmeti, s katerimi so udarjali po vozilih (lahki kolesni oklepni vozili Hummer) pripadnikov kontingenta, so sporočili z ministrstva. Slovenski vojaki so nadaljevali vožnjo in iz vozila niso izstopili.

Streli v bližini

Podobne ovire so jim neznanci postavili še na dveh mestih."Vse ovire so slovenski vojaki skladno s pravili delovanja zaobšli in se vrnili v matično bazo v Shami. V incidentu ni bil nihče poškodovan, pripadniki slovenskega kontingenta orožja niso uporabili, so pa v neposredni bližini zaznali strele iz neznane smeri." še dodajajo na ministrstvu

"Incidenti se dogajajo"

"Takšni incidenti se vojakom na misijah dogajajo pogosto," poudarja Korez. Slovenska vojska z manjšim kontingentom od septembra 2006 sodeluje v operaciji UNIFIL v Libanonu. Trenutno je v Libanonu 12 slovenskih vojakov.

Predstavniki slovenske misije so nastanjeni vojaškem oporišču v Shami, na jugu Libanona. Gre za območje, kjer je zelo prisotna libanonska politična in paravojaška paravojaška organizacija Hezbolah.

15 pripadnikov 21. slovenskega kontingenta Unifil opravlja naprej redne naloge.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • blayo 01:50 04.februar 2017.

    Pripravljanje zasede in padanje v zasedo na vojnem območju je tako rekoč v "opisu del" katerega koli vojaka. V čem je torej problem? Novica bi bila, če bi recimo 20 vojakov zidalo hišo Cerarju.Analogna tej novici bi bila ...prikaži več potem takem tudi "Mlademu novinarju se je med pisanjem novice nepričakovano zlomil svinčnik! Moral je vzeti novega!"

  • jozicamurn 00:14 04.februar 2017.

    in se pričnejo*

  • jozicamurn 00:10 04.februar 2017.

    Takšni plačanci so tudi ukropovci Poroshenkovi fašisti, ker jih SRBIJO PRSTI in pa vojaki iz ZDA, ki nimajo kaj delati 10-15.000km daleč in se mešati v interese tujih držav zaradi "denarja". Pobijajo tuje ali pa iščejo adrenalin in tvegajo glavo ...prikaži več za par fičnkov.Denar se lahko služi tudi samo in edino za interese Slovenije na naših tleh ali pa kot pomoč v radiusu SOSEDNJIM državam. V Libanonu so zakaj že?