Slovenija
14 ogledov

"Licenco lahko podelim, a jo tudi odvzamem"

Senko Pličanič Anže Petkovšek
Nova insolvenčna zakonodaja prinaša večji nadzor nad stečajnimi upravitelji in večjo moč upnikov.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki bo v parlament poslan po nujnem postopku.

"Sedanja zakonodaja je faforizirala stečajne upravitelje, mi smo okrepili položaj upnikov," je povedal Senko Pličanič, minister za pravosodje. Na konkretnem primeru to recimo pomeni, da lahko upniki, ki so organizirani v upniški odbor, z večino zamenjajo stečajnega upravitelja.

Poenostavljeno za mala podjetja

Nova zakonodaja po besedah Pličaniča omogoča tudi hitrejšo in cenejšo izvedbo prisilne poravnave pri malih in mikro podjetjih, ki se je v preteklosti pogosto zlorabljala. "Za velika podjetja zakonodaja na tem področju ostaja enaka," je povedal.

Poostren bo tudi nadzor nad stečajnimi upravitelji. "Ob različnih medijskih aferah je postalo jasno, da pri stečajih marsikdaj ni tako, kot bi moralo biti," je dejal Pličanič. "Nadzor ministra je po novem takšen, kot mora biti - če dovoljenja podeljujemo, jih lahko tudi odvzamemo." S spremembami se po besedah ministra strinja tudi zbornica stečajnih upraviteljev.

Sprememba dolga v lastništvo

Ministrstvo pripravlja tudi zakon, po katerem naj bi upniki hitreje izterjali svoj denar od problematičnih podjetij. "Vlado bomo prihodnji teden seznanili z izhodišči sprememb zakonodaje, po kateri bodo lahko upniki v podjetjih, ki so v težavah, a še niso insolvenčna, svoje terjatve lahko spremenili v lastniške deleže." Tako bi podjetjem, ki so še relativno zdrava, omogočili, da preživijo.

Komentarjev 1
  • Stolp 14:25 18.april 2013.

    Pličanilč je podoben Bati Živojinoviću!