Slovenija
18 ogledov

Lidl: Strupenih sirov nismo prodajali

(Foto: Lidl) Žurnal24 main
V slovenski podružnici Lidla so zatrdili, da na njihovih policah strupenih sirov ni bilo. Prodajale so jih le Lidlove prodajalne na Češkem, Slovaškem in deloma v Nemčiji.

Direktor nabave pri Lidlu Andrej Vouk je za zurnal24.si dejal, da v slovenskih trgovinah Lidl nikoli niso ponujal strupenih sirov avstrijskega proizvajalca Prolactal.

"Ti izdelki so bili na voljo samo v Lidlovih družbah na Češkem, Slovaškem in deloma v Nemčiji. Takoj po pozivu zdravstvenega inšpektorata zaradi dvomov o zdravstveni neustreznosti živil so 23. januarja že izvedli odpoklic.

Iz varnostnih razlogov pa je bil odpoklic ponovljen. Ampak še enkrat. Lidl Slovenija in tudi Lidl Hrvaška nikoli nista imela tega izdelka v asortimentu,"
je zagotovil Vouk.

Listerija lahko povzroči hude, včasih tudi smrtne okužbe, predvsem pri majhnih otrocih, starejših ljudeh ali drugih posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom. Okužba z listerijo se kaže v obliki vročine (bakteriemije), meningitisa, pljučnice ali druge okužbe tkiv. Pri sicer zdravih ljudeh lahko poteka listerioza kot blago obolenje, podobno gripi.

Sicer pa v Lidlu, kot je dejal Vouk, zelo strogo nadzirajo kakovost izdelkov njihovih proizvajalcev. "Z avditi, s slepim poskušanjem izdelkov, z rednimi testiranji pri organizacijah.

Mislim, da nobeno trgovsko podjetje ne nadzoruje svojih proizvajalcev toliko, kot jih nadzorujemo mi,"
še dodaja sogovornik.

Spomnimo, da je avstrijsko ministrstvo za zdravje v torek sporočilo, da je zaradi sira, okuženega z bakterijo listerija, ki ga je izdelalo avstrijsko podjetje Prolactal, lani umrlo šest ljudi, štirje v Avstriji in dva v Nemčiji. V Avstriji umrli štirje ljudje so bili starejši občani.

 

V Avstriji so sicer lani zabeležili 45 okužb z listerijo, ki je skupno zahtevala 11 smrtnih žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.