Slovenija
6197 ogledov

Lista SDS+SLS velika zmagovalka evropskih volitev

volitve v evropski parlament 2019, Milan Zver Saša Despot
Presenečenje volitev: Desnica ima enega poslanca manj.

Lista SDS+SLS je zmagovalka evropskih volitev, zanjo je glasovala 26, 4 odstotka volivcev. V Evropskem parlamentu bodo imeli tri poslance: mandat je osvojil nosilec liste, dosedanji poslanec Milan Zver, druga na listi, prav tako dosedanja poslanka Romana Tomc. Tretji mandat gre Francu Bogoviču iz SLS, ki je bil v Evropski parlament izvoljen s preferenčnimi glasovi iz četrtega mesta. 

Volilna udeležba na letošnjih volitvah je za nekaj odstotkov višja kot na minulih: 28,29 odstotka.

SDS z enim poslancem manj

SDS, ki je na volitvah nastopila s SLS, ima v Evropskem parlamentu tako enega poslanca manj kot  doslej. Poleg Zvera in Tomčeve je bila evropska poslanka v minulem mandatu še Patricija Šulin. Že v drugo se je povezava s sorodno stranko izplačala Francu Bogoviču. SLS se je na prejšnjih volitvah povezal z NSi, tokrat s SDS. Čeprav nekdanji župan Krškega nikoli ni bil nosilec liste, je bil obakrat izvoljen s preferenčnimi glasovi. 

SD je medtem pridobila en mandat in ima dva, NSi pa je ostala pri enem mandatu. 

volitve v evropski parlament 2019, Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vladajoči LMŠ na tretjem mestu z dvema mandatoma

Vladajoča LMŠ bo imela dva poslanca, zanje je glasovalo 15,6 odstotka volilcev, kar pomeni, da so uvrščeni na tretje mesto za SD, ki jih je prejela 18,6 odstotka glasov.

LMŠ bo imela v Evropskem parlamentu dva poslanca, nekdanjo novinarko Ireno Jovevo in geostrateškega strokovnjaka Klemna Grošlja, ki je do izvolitve bil sekretar na ministrstvu za obrambo.
"Glede na to, da na prejšnjih evropskih volitvah nismo sodelovali, je to za nas dober rezultat," je v prvi izjavi po razglasitvi povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je zadovoljen z razporeditvijo glasov. "Veseli nas tudi, da so bile v tej kampanji uspešne tiste stranke, ki čutijo Evropo, ki ne izključujejo," je poudaril Šarec. 

V Evropski parlament se je uvrstila tudi opozicijska NSi z Ljudmilo Novak. Po treh manadtih se tako od Evropskega parlamenta poslavlja Lojze Peterle. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Skrajni desnici jasni NE

Poslanskega mandata ni dobil nihče od kandidatov skrajno desnega, nacionalističnega pola. Čeprav so predvolilne ankete kazale na možnost izvolitve nosilca liste SNS Zmaga Jelinčiča, se to ni zgodilo, prav tako pa niso dovolj glasov volivcev dobili niti v Šiškovi Zedinjeni Sloveniji, niti v novonastali stranki DOM z Bernardom Brščičem na čelu. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi sicer bo imela desna opcija manj poslancev v Evropskem parlamentu, kot jih je imela v prejšnjem mandatu, ko je imela desnica pet poslancev, tri SDS (Zver, Tomc, Šulin), poslanca SLS (Bogovič) še poslanca iz NSi Lojzeta Peterleta. V tem mandatu z desnega pola prihajajo štirje poslanci, štirje pa z levega. 

Veliko presenečenje volitev

Z liste LMŠ sta v Evropski parlament izvoljena nosilka liste, nekdanja novinarka Irena Joveva ter geostrateški strokovnjak, nekdanji sekretar na ministrstvu za obrambo, Klemen Grošelj.

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prav tako dva mandata so dobili v SD, kjer bo delo v parlamentu nadaljevala dosedanja poslanka Tanja Fajon. Za največje presenečenje letošnjih evropskih volitev pa velja Milan Brglez, še do nedavna poslanec SMC. Na listi SD je bil izvoljen s preferenčnimi glasovi. Še en mandat je pripadel NSi. V Evropski parlament se vrača nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak. 

Pred vrati ostali Levica in koalicijske DeSUS, SMC in SAB

Brez poslanca v Evropskem parlamentu so ostali v Levici, kjer so za nosilko liste postavili Violeto Tomič. Prav tako se v Evropski parlament ni uvrstil dosedanji poslanec Igor Šoltes, ki je postal član stranke DeSUS in nato nosilec liste DeSUS. Brez evropskega poslanca so prav tako ostali v SAB, kjer je bila nosilka liste zamejska Slovenka Anglelika Mlinar ter v SMC z Gregorjem Peričem na čelu. 

Komentarjev 14
  • Lavdan 07:56 27.maj 2019.

    SDS+SLS velika zmagovalka, kakšna neki saj imajo enega poslanca manj.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 07:33 27.maj 2019.

    Največje število preferenčnih glasov je s 52.954 prejela Tanja Fajon, sledi Irena Joveva s 41.492 in Romana Tomc s 39.952 glasov

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 07:09 27.maj 2019.

    totalni polom skrajne desnice v Sloveniji......SDSu tudi migranti niso pomagali.....Bogovič in Novakova sta veliko bolj normalna na srečo......