Slovenija
41 ogledov

LJ: podtalnica dela največ težav

Črna vas Žurnal24 main
Na območju Ljubljanskega barja voda zelo počasi upada. V kraju Lipa so tako prebivalci še vedno odrezani od sveta. Ob novih padavinah bi se začetek upadanja vode lahko samo še podaljšal.

"Voda bo ob novih padavinah počasi nehala upadati in spuščanje nivoja barja se bo podaljšalo," je za zurnal24.si dejal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant in dodal, da bo treba v naslednjih dneh tam nadaljevati s preskrbo ljudi in jih obveščati, da se bodo razmere zavlekle. Samo prečrpavanje vode pa v tem trenutku po besedah Balanta ni razumno.

"Dokler vodostaj ne začne upadati, ali pa vsaj podtalnica, ki je največja težava. Podtalnica je problematična, ker je tako visoka. Voda lahko na zunaj upade, ko jo začneš prečrpavati, pa podtalnica spet priteka zraven," pravi sogovornik.

Načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na Mestni občini Ljubljana Robert Kus je sicer za STA dejal, da bodo predvidoma v petek začeli črpati vodo na Ljubljanskem barju, kjer je še vedno med 30 in 40 centimetrov vode.

"Ne pričakujemo hujših poplav"
"Tako hudo, kot je bilo na Viču, ne pričakujemo. da bo. Pričakujemo pa poplave na teh območjih: na severnoprimorskem delu, ljubljanski in savinjski del, Posavje in ne smemo pozabiti na Krko in Dobrepolje," je glede posledic po napovedanih padavinah ta konec tedna dejal sogovornik.

Največ padavin namreč lahko po napovedih vremenoslovcev pričakujemo v noči s petka na soboto. Podrobneje o tem lahko preberite v tej povezavi.

Kakšno je trenutno stanje po državi in kolikšne so prve ocene škode po poplavah, pa si oglejte v tej povezavi. O nevarnostih plazov pa poročamo v članku "Ogled plazu smrtno nevaren". Fotozgodbo uspešnega reševanja vozil pri Zidanem Mostu pa si oglejte v tej GALERIJI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.