Slovenija
29 ogledov

"Ljubelj spomin na strahotno trpljenje"

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Spominski park pod Ljubeljem. Danes mineva 65 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Mauthausen. Janez Stanovnik: Ljubelj je spomin na strahotno trpljenje.

Ljubelj- simbol strahotnega trpljenja
V spominskem parku pod Ljubeljem so se nekdanji interniranci, borci, vojne žrtve in drugi spomnili 65. obletnice osvoboditve koncentracijskega taborišča Mauthausen. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik je ob tem dejal, da je Ljubelj spomin na strahotno trpljenje; tržiški župan in poslanec LDS Borut Sajovic pa je poudaril, da so se tam zbrali ljudje, ki podobno mislijo in pošiljajo v svet željo, da se tovrstna tragedija nikoli več ne ponovi.

Stanovnik pa je poudaril, da je Ljubelj spomin, opomin in simbol strahotnega trpljenja in razčlovečenja.

Stanovnik kritičen do opozicije
Oba sta se dotaknila tudi refenrenduma. Sajovic je dejal, da smo Slovenci odločili za sporazumno rešitev, mir in sodelovanje. Stanovnik pa je na tem mestu dodal, da "če hočemo dobrega soseda, se moramo tudi sami vesti kot dober sosed".

Kritičen je bil do predstavnikov opozicije v državnem zboru, ki so "o ratifikaciji arbitražnega sporazuma glasovali z obstrukcijo, potem pa agitirali ljudi, naj oni glasujejo proti temu, za kar sami niso imeli poguma". Po njegovih besedah niso imeli poguma, ker so vedeli, da Evropa razmišlja povsem drugače.

Zbrane so nagovorili tudi predsednik francoskega Društva internirancev iz Mauthausna Daniel Simon, predstavnik italijanske delegacije Ljubomir Sušič, predsednik mednarodnega foruma Mauthausen Kurt Scholz in veleposlanik Češke v Sloveniji Peter Voznica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.