Slovenija
88 ogledov

"Ljubica, zamenjaj Šteinerja!"

"Mogoče imate občutek, da je v tej državi pod vašim vodstvom vse v najlepšem red Žurnal24 main
Vojaki pozivajo ministrico za obrambo k zamenjavi načelnika generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja. Sindikat trdi, da krši zakonodajo in pravice vojakov.

"Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner je v zadnjih dveh letih v Slovenski vojski s svojim nemoralnim delovanjem pri vodenju Slovenske vojske ustvaril takšno vzdušje med pripadniki Slovenske vojske, da na tako nizkem nivoju morala vojske Republike Slovenije ni bila še nikoli v zadnjih 20 letih," se glasi del pisma Sindikata vojakov Slovenije (SVS) s prvopodpisanim predsednikom Gvidom Novakom.

Pripadnike SVS moti predvsem Šteinerjevo delovanje na področju pravic iz delovnega razmerja, kjer se po njihovi oceni v zadnjih dveh letih dogajajo številne kršitve. Zato tudi pozivajo ministrico za obrambo Ljubico Jelušič, naj ga razreši. Kot še pravijo, so "močno razočarani in obenem ponižani zaradi potrebe po opozarjanju in pozivanju na takšen način ob 20. obletnici delovanja Slovenske vojske".

Jelušičeva se je na očitke že odzvala. Za STA je povedala, da omenjeni sindikat ni reprezentativen in da ne predstavlja vseh slovenskih vojakov. Njihovih zahtev naj ne bi poznala. Na dan Slovenske vojske pa bi od vseh njenih pripadnic in pripadnikov pričakovali, da so svoji organizaciji lojalni ter da so lojalni državi, ki jim daje kruh, je še povedala minstrica.

"S težavami se spoprijemamo"
Šteiner je za TV Slovenija poudaril, da stanje v vojski ni slabo ali alarmantno, čeprav ni vse idealno. "V zaostrenih pogojih delovanja, ko so viri zmanjšani, se to pozna tudi v delovanju in nekateri to čutijo kot slabo stanje," je dejal Šteiner.

S posploševanjem o nizki morali v vojski se po njegovem prepričanju "dela škoda in se večina pripadnikov SV, ki dobro dela, počuti prizadete".

"Mi se s težavami že spoprijemamo. Sam kot načelnik generalštaba skupaj s sodelavci pa delam trdo in vestno, da bi odpravili tiste rešitve, ki so v moji pristojnosti. A vse niso v moji pristojnosti," je še poudaril Šteiner.

Türk mu ni dal odlikovanja
Jelušičevi, premierju Borutu Pahorju in predsedniku Danilu Türku se pred dnevi ni uspelo uskladiti glede napredovanj v najvišje vojaške čine. Ministrica je predlagala štiri napredovanja v generalne čine – generalmajor Alojz Šteiner naj bi napredoval v generalpodpolkovnika. V soglasju s Türkom pa se je vlada odločila, da ne bo predlagala nikogar, je odločil Pahor. Šteiner je sicer v javnosti znan kot en najbolj tesnih sodelavcev Jelušičeve.

Tožijo državo
Sindikat vojakov Slovenije je letos vložil več kolektivnih tožb zoper državo na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, prvo januarja. Več si lahko preberete tukaj.

Nagrade lojalnim, varčevanje pri ostalih
In kje je kamen spotike? Novak pravi, da so se prvi konflikti pojavili že takoj po imenovanju Šteinerja leta 2009.

1. Zapletlo se je pri nepravilnostih okrog izplačevanja dodatka za ločeno življenje in njegovi rekordni plači v javnem sektorju za mesec julij. "Z mačehovskim odnosom je nenehno varčeval na račun drugih, pripadnikov Slovenske vojske in bogato nagrajeval sebi lojalne," piše Novak.

2. Šteiner je pripadnikom Slovenske vojske po mnenju sindikata kratil pravice iz delovnega razmerja in do napredovanj. Odredil je vračanje že opravljenih ter izplačanih nadur, ukinil skoraj vse nazive specialistov in s tem prizadetim nezakonito znižal plačo, ukinil izplačevanje dodatka za delovno dobo na mirovnih operacijah. "Medtem ko načelniku lojalni posamezniki na visokih položajih prejemajo dodatek za prekomerne obremenitve, so pod vodstvom istega načelnika slovenski vojaki plačani 80 centov na uro na terenskih usposabljanjih, kar je nedopustno," pravijo.

3. Izjemno jih moti tudi njegov odnos do pripadnikov vojske. Kot primer so priložili zapis pripadnika vojske – preberete si ga lahko tukaj.

4. Kršitev predpisov ne nadzira nihče, kar jim je, tako sindikat, pritrdila Komisija za preprečevanje korupcije v načelnem mnenju. Zapisali so, "da je izvajanje nadzora delovno-pravnega področja v Slovenski vojski koruptivno".

5. "Kot predsednik projektnega sveta za nakup Patrij je načelnik ukazal uničenje dokumentov z opozorili o neprimernem nakupu, za kar ni bilo nikakršnih razlogov, niti mu tega ni odredil takratni minister za obrambo," nadaljujejo z obtožbami in dodajajo, da je že leta 1995 prekršil vsa pravila, ko je uniformiran kot pripadnik Slovenske vojske v javnosti komentiral takratne politične odločitve in državnemu zboru predlagal vzpostavitev vzvodov za neodvisno delovanje Slovenske vojske od dnevne politike.


"Ga. dr. Ljubica Jelušič, mogoče imate občutek, da je v tej državi pod vašim vodstvom na obrambnem področju vse v najlepšem redu verjemite nam, da temu ni tako in vzemite ta poziv za zadnji poskus k reševanju vašega ugleda v Slovenski vojski in strokovni ter laični javnosti, saj ste oseba, ki predlaga zamenjavo načelnika generalštaba in menimo, da je zadnji čas za izvedbo pozvanega," še dodajajo v pismu ministrici.

Na ministrstvo za obrambo smo naslovili vprašanja v zvezi z očitki sindikata, vendar odgovore verjetno lahko pričakujemo v ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.