Slovenija
361 ogledov

Ljubljana dobiva 70 milijonov vreden zapor

Zapor, zapornica Nino Verdnik
V Bizoviku bodo zrasli novi ljubljanski zapori. Po načrtih ministrstva za pravosodje naj bi jih začeli graditi čez dve leti, stavbo pa dokončali do leta 2020.

Izvedba projekta je sicer v največji meri seveda odvisna od zagotovitev denarja; investicija je ocenjena na 70 milijonov evrov.

O gradnji novega ljubljanskega zapora se govori že kar nekaj let. Zdajšnja zaporska stavba na Povšetovi je dotrajana, tudi zgrajena ni, da bi v njej deloval zapor, hkrati pa krepko prezasedena, saj služi tako kot pripor kot zapor z zaprtim in polodprtim režimom prestajanja kazni.

Zaradi slabih razmer v tem zaporu Slovenija redno izgublja tožbe na Evropskem sodišču za človekove pravice. Gradnja novih prostorov bi zato najbrž prinesla vsaj prihranek vsakoletnega plačevanja prisojenih odškodnin pripornikom in zapornikom. Obenem pa bodo odpadli visoki stroški vzdrževanja te stare, energetsko potratne stavbe.

Preselili bodo tudi ženski zapor

Že nekaj let je za projekt predvideno zemljišče v Bizoviku, a je projekt šele v začetni fazi, pravijo na ministrstvu. Zdaj se pripravlja projektna naloga za izbor izvajalca, ki bo izdelal podrobni prostorski načrt.

Poleg zapora, ki danes domuje na Povšetovi, nameravajo v nove prostore preseliti tudi ženski zapor na Igu, ki sedaj prav tako deluje v dotrajani stavbi, potrebni celovite obnove. Nova stavba pa naj bi po načrtih bila skoraj "ničenergijska", so povedali na ministrstvu.

Projektna naloga novogradnje tako predvideva skupno prostorsko zmogljivost za 465 zaprtih ljudi. Sedanja zmogljivost obeh zaporov je 221 ljudi, vendar samo zapor na Povšetovi skoraj dosega to številko. Konec leta 2014 je bilo v Ljubljani zaprtih 208 ljudi, na Igu pa 74.

Komentarjev 12
  • Jagijagi1 18:40 18.januar 2016.

    Lepo! Jaz bi jih dal v kamnolom pod cerado ne pa 70000000€ za čuzo!Ta država je zelo bolana! Miro sram me je da sem te volil!

  • glicinija 17:39 16.januar 2016.

    med obvoznico in gostilno pri Micki (bivša gramozna jama)

  • Žurnalček 16:28 16.januar 2016.

    Da ne mislijo na tisto zasuto gramozno jamo , kjer je bil včasih avtosejem ?