Slovenija
14318 ogledov

Ljubljana med deseterico najslabših evropskih prestolnic

Ljubljana
Ljubljana se je znašla v nezavidljivem spodnjem delu seznama evropskih prestolnic.

Študija, izdelana pri organizaciji Together Money iz Velike Britanije, se je posvetila problematiki nakupa prvega stanovanja v eni od evropskih prestolnic. Avtorji so prečesali podatke po vsej Evropi in upoštevali različne medsebojno odvisne kriterije, s katerimi se spopada morebitni kupec - povprečna cena kvadratnega metra stanovanja, odstotek plače, ki jo bo moral namenjati za odplačilo posojila, povprečni mesečni stroški, kot sta elektrika in ogrevanje, stroški mesečne vozovnice v prometu ...

Rezultati študije so bili presenetljivi. Kot najboljša prestolnica za tiste, ki želijo priti do lastniškega stanovanja, se je izkazal Bruselj (Belgija), za njim pa kljub visokim življenjskim stroškom Bern (Švica). V Bruslju (na fotografiji spodaj) bi moral kupec na mesec za stanovanje skupaj s kreditom odšteti "le" 43,99 odstotkov (visoke) plače. Prednost Berna pa so izjemno visoke povprečne plače (4.000 evrov) in najnižje fiksne obrestne mere za 20-letno posojilo. 

bruselj | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Glede na visoke povprečne plače si je stanovanje razmeroma ugodno mogoče zamisliti tudi v Kobenhavnu (Danska), Luxemburgu, Nikoziji (Ciper), Rejkjaviku (Islandija), Helsinkih (Finska), Oslu (Norveška), Berlinu (Nemčija) in Amsterdamu (Nizozemska).

Najtežje se želja po lastnem stanovanju povprečnemu državljanu izpolni v Moskvi (Rusija), kjer so cene za kvadratni meter visoke, povprečna plača pa nizka in bi jo samo mesečni obrok za stanovanje presegal kar za 2,5-krat. Zelo podobna slika je še v eni vzhodnoevropski prestolnici, Kijevu (Ukrajina), kjer bi moral kupec zaslužiti trikratnik povprečne plače, da bi lahko odplačeval obveznosti. Slabe okoliščine čakajo kupce tudi v Lizboni (Portugalskem), Rimu (Italija), Pragi (Češka), Zagrebu (Hrvaška) in Londonu (Velika Britanija). V slednjem kvadratni meter stanovanja stane kar 15.500 evrov.

Javno žrebanje dobitnikov stanovanj za mlede v Ljubljani. Večina jih bo izvisela Slovenija Trideset srečnežev je danes dobilo stanovanje. Z žrebom!

Ljubljana skoraj najdražja po enem kriteriju

Na devetem najslabšem mestu med 34 evropskimi glavnimi mesti se nahaja Ljubljana. Avtorji študije so ugotovili, da bi moral posameznik za posojilo pri nas odšteti kar 87 odstotkov svojega povprečnega mesečnega zaslužka. Po povprečni ceni za kvadratni meter (3.370 evrov), mesečni plači ali pri mesečni vozovnici javnega prometa se slovenska prestolnica uvršča v sredino evropske lestvice, medtem ko zelo izstopa pri mesečnih stroških za stanovanje - z 209 evri od Ljubljančanov lastniki stanovanj več plačujejo le še v Berlinu in Luksemburgu!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mitja20 06:54 03.marec 2019.

    Zoki floki mafijaš

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 03:47 03.marec 2019.

    Ne gre zato da bi bili Zoki in njegovi drzavni kolegi nesposobni. Gre enostavno za to, da je vsem pri koritu v interesu, da cene nepremicnin rastejo, z Zokijem na celu. Novinarji pa potegnejo z njimi in obtozujejo mlade, da ...prikaži več so mamini sincki, medtem ko so prejsnje generacije dobivale stanovanja za par 10 tisoc evrov ali se manj. Slovenija je popolnoma sfaljena drzava, s tem se bo zal potrebno sprijazniti in si nehat metat pesek v oci.

  • kapibara1 01:20 03.marec 2019.

    Naj naredijo primerjavo, najbolj kriminalnih- skorumpiranih mest, pa bode Ljubljana zopet, vsaj nekje pri vrhu,- ta prvih...