Slovenija
23828 ogledov

Plačuješ najemnino, a je stanovanje potem tvoje

Nepremičnine
O možnosti odkupa z najemom govorijo že več let, a zakonodaja tega ne omogoča.

Republiški stanovanjski sklad je še pod prejšnjim direktorjem Žigom Andoljškom napovedoval možnost odkupa stanovanja iz najema, a te možnosti sklad še danes ne prakticira, čeprav jo v razpisni dokumentaciji predvideva: "Sklad lahko skladno z veljavno zakonodajo in akti svojega poslovanja za posamezna stanovanja, ki so predmet oddaje po tem razpisu, omogoči odkup iz najema, pri čemer opredeli način in pogoje prodaje ter jih javno objavi." 

Možnost odkupa iz najema kot eno od različic reševanja stanovanjske problematike vidijo tudi mladi. "Mi zelo podpiramo možnost 'rent to buy', kar je stanovanjski sklad obljubljal, a problem je, da zakonodaja tega ne dopušča," pravi Tanja Baumkirher, ki je pri Mladinskem svetu Slovenije zadolžena za stanovanjsko problematiko. Mladi se namreč zaradi negotovih služb in kreditne nesposobnosti brez pomoči staršev za nakup težko odločajo.

Javno žrebanje dobitnikov stanovanj za mlede v Ljubljani. Večina jih bo izvisela Slovenija Trideset srečnežev je danes dobilo stanovanje. Z žrebom! Stanovanje, ki ga prodaja Stanovanjski sklad JSS MOL, Petkovškovo nabrežje 67 Slovenija Najemnine v Ljubljani poletele, stanovanja oddajo praktično takoj

Pri SSRS, ki ga sedaj vodi Črtomir Remec, pojasnjujejo, da stanovanjski sklad odkupa iz najema še ni omogočil v nobenem projektu, ker je ta instrument trenutno napovedan le v Resoluciji o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025 in je povezan z načelom "Vsako prodano javno najemno stanovanje se nadomesti z vsaj enim javnim najemnim stanovanjem". 

Institut v okviru Resolucije

"Najem s kasnejšim odkupom predstavlja nov upravljavski instrument, ki lastniku javnega najemnega fonda daje možnost boljšega upravljanja s celotnim fondom," pojasnjujejo pri SSRS. "Lastnik stanovanjskega fonda ukrep med drugim lahko uporabi na obstoječem stanovanjskem fondu z namenom optimizacije stanovanjskega fonda glede na potrebe uporabnikov in stroške vzdrževanja in upravljanja s celotnim fondom. Prav tako se lahko ukrep uporabi tudi kot samostojen ukrep stanovanjske politike, ki vnaprej določi namen na novo pridobljenega stanovanjskega fonda za kasnejši odkup in pogoje uporabe in odkupa stanovanj."

Nepremičnine | Avtor: Profimedia Profimedia

Poudarjajo, da je pogoj ob uporabi tega ukrepa, da se vsako prodano stanovanje nadomesti z vsaj enim novim javnim najemnim stanovanjem. "S tem se zagotovi ohranjanje javnega najemnega stanovanjskega fonda," poudarjajo pri SSRS. 

Prodajajo se le kakovostnejše nepremičnine, zato bi lahko bil padec cene kvadrat Slovenija Cene nepremičnin v Sloveniji podivjale stanovanja Slovenija "Lastniki raje puščajo stanovanja prazna"

Sprememba zakonodaje do konca leta

Glede na to, da za uporabo instituta še ni zakonske podlage, ga stanovanjski sklad še ni mogel uporabiti. "Sklad je izvedbo instituta, ko bo glede na veljavno zakonodajo mogoče, predvidel tudi v Poslovni politiki Stanovanjskega sklada RS za obdobje 2017-2020 in bo uporabljen na področjih, ki jih bo dovoljevala zakonodaja ter bodo skladni s predmetnim dokumentom," še pojasnjujejo pri SSRS. 

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Jure Leben, pojasnjujejo, da je stanovanjska zakonodaja v postopku spreminjanja in bo predvidoma do konca letošnjega leta podana v javno obravnavo. "Novi stanovanjski zakon bo obravnavan po rednem postopku in bo vključeval spremembe na področju upravljanja, uvedbo stanovanjskega dodatka in stroškovne najemnine, spremembe na področju inšekcijskih določb in ukrepe iz Resolucije," pojasnjujejo na ministrstvu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Annistasi
    Annistasi 00:51 26.oktober 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com

  • ivo10 22:09 25.oktober 2018.

    Tale "preprosta" ekonomika pa meni ni čisto jasna. Za stanovanje je najemnina 100, kar pomeni, da se nekomu odplačuje vložen denar in rendita (donos). Objekt mu ostane. Če pa nekdo takšno isto stanovanje kupi (vzame kredit), odplačuje anuiteto 100. Ali ...prikaži več pa je nekdo varčeval po 85 na mesec in je po 25 letih privarčeval za ceno stanovanja. Zdaj pa, ali bo najemnik tega stanovanja plačeval 200 (100 za najem + 100 za odkup)? To mi diši po "milenijskogeneracijskem" razmišljanju da kar mora tako biti?

  • rogixl 21:57 25.oktober 2018.

    Brezobrestno kreditiranje? Kreditojemalci, ki najemajo kredite v bankah, bodo v neenakopravnem položaju.