Slovenija
23729 ogledov

Najemnine v Ljubljani poletele, stanovanja oddajo praktično takoj

Serlitev v novo stanovanje
Manjše stanovanje v centru Ljubljane je za daljši najem praktično nemogoče dobiti.

Na začetku oktobra smo pisali, da so cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji podivjale. Po podatkih, ki jih je objavil evropski statistični urad Eurostat, so se cene na območju evra in EU najbolj zvišale v Sloveniji - v drugem četrtletju na medletni ravni je rast znašala kar 13,4 odstotka, na četrtletni ravni pa 4,2 odstotka. 

Prodajajo se le kakovostnejše nepremičnine, zato bi lahko bil padec cene kvadrat Slovenija Cene nepremičnin v Sloveniji podivjale

Višje cene nepremičnin se odražajo tudi v najemninah, ki so poletele v nebo zlasti v središču Ljubljane, kjer se cene dvigujejo zaradi pomanjkanja nepremičnin, oddajanja v najem preko platform, kot je Airbnb, ter v jesenskih mesecih še dodatno zaradi prihoda študentov. 

Airbnb dviguje cene za dolgoročni najem

"Glede najema tržnih stanovanj v Ljubljani se je situacija izrazito poslabšala, stanovanja so manj dostopna in dražja, najemnine so višje na račun Airbnb," pravi Tanja Baumkirher, ki je pri Mladinskem svetu Slovenije zadolžena za stanovanjsko problematiko mladih. "Bistveno je, da potrebujemo več stanovanj za najem." Mestni sklad je konec septembra dodelil 30 stanovanj, ki bodo vseljiva leta 2018, 2019 in 2020, mladim, a to je bistveno premalo.

Javno žrebanje dobitnikov stanovanj za mlede v Ljubljani. Večina jih bo izvisela Slovenija Trideset srečnežev je danes dobilo stanovanje. Z žrebom!

Nepremičnine | Avtor: Profimedia Profimedia

Da so najemnine v zadnjih letih zvišalem, pritrjuje tudi Roman Prskalo iz Metropole IN. "Že dlje časa je znano, da je v Ljubljani na trgu premalo najemniških stanovanj," pravi Prskalo. "Za najem je, zlasti v avgustu, septembru in oktobru zelo veliko zanimanja. K temu pripomore prihod študentov v Ljubljano, najemniško ponudbo pa dodatno krči kratkoročno oddajanje nepremičnin preko platform, kot je Airbnb."

Roman Prskalo, Metropola IN | Avtor: Metropola IN Metropola IN
"Razmere na najemniškem trgu so zaradi pomanjkanja stanovanj precej kaotične. Ker je stanovanj na trgu premalo, je stanovanje v tem obdobju v Ljubljani izjemno težko dobiti, saj se odda praktično takoj. Najemnih stanovanj primanjkuje tudi v okoliških Ljubljanskih občinah." 
Roman Prskalo, Metropola IN

Povpraševanja je največ po manjših enotah, na višino najemnine pa vplivajo velikost, lokacija in notranja oprema stanovanja. "V jesenskem času je največje povpraševanje po najemniških stanovanjih v bližini fakultet in v centru mesta," razlaga Prskalo. "Cene so v centru po pričakovanjih višje, na obrobju Ljubljane lahko odstopajo tudi za 20 odstotkov. Najemov večjih stanovanj je na splošno manj." 

Najemnine od leta 2014 rastejo

Cene najemov se od krize leta 2008, ko so leta 2014 dosegle dno, ves čas dvigujejo. Dolgoročni najem sobe v Ljubljani po besedah Prskala trenutno stane okoli 200 do 250 evrov na mesec, najemnina za rabljeno garsonjero velikosti približno 25 do 30 kvadratnih metrov pa znaša okoli 300 do 400 evrov na mesec. Eno in dvosobna rabljena stanovanja, velika približno 40 do 50 kvadratnih metrov, je mogoče dobiti za 400 do 600 evrov na mesec, medtem ko znaša najemnina za večja, trisobna stanovanja, velikosti približno 80 do 100 kvadratnih metrov 700 in več evrov na mesec.


stanovanja Slovenija "Lastniki raje puščajo stanovanja prazna"

Prskalo meni, da bi na umiritev razmer na najemniškem trgu, ki Ljubljano pesti že leta, pozitivno vplivala izgradnja dodatnih najemniških stanovanj in študentskih domov. Občinski in republiški stanovanjski sklad denimo gradita in načrtujeta gradnjo večjega števila najemniških stanovanj. 

Trenutno se začenja gradnja 672 najemnih stanovanj na Brdu v Ljubljani, republiški stanovanjski sklad načrtuje, da bo do leta 2020 zgradil 2000 novih stanovanj, do 2050 naj bi imel v svojem fondu najemnih stanovanj že deset tisoč. 

stanovanja Slovenija Stanovanjski sklad napoveduje 10.000 najemniških stanovanj

Zeleni Gaj Brdo | Avtor: SSRS SSRS

Nepremičnine Cene v nebo Slovenija Do konca leta bo na trg prišlo 500 novih stanovanj

"Za izgradnjo študentskih domov so v občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana za to že predvidene določene lokacije," opisujejo pri Metropoli IN načrte razvoja najemniških enot v Ljubljani. "Ena od lokacij je za Bežigradom, kjer je skladno z zazidalnim načrtom možna izgradnja večjega šolskega centra - študentskega kampusa, ki bi se razprostiral na dobrih petih hektarih zemljišča. Skupaj bi tako zajemal približno 1000 najemnih stanovanj in študentskih sob, kar bi skupaj predstavljalo približno dodatnih 2500 ležišč."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Majazmaja 09:40 22.oktober 2018.

    Garsonijera? Z i-jem? Resno?! Posedujem večje, kompletno prenovljeno stanovanje, ki ga oddajam študentom. Vsak ima svojo malo sobo, da ima vsaj nekaj zasebnosti - pri tem izhajam iz sebe, saj sem si sobo delila s 3 cimrami. Oddajam pridnim medicincem ...prikaži večm in njihovi nasledniki lahko pridejo samo na priporočilo. Zakaj študentom? Ker so ostali (pari, samski, družine) tako zaščiteni, da jim v primeru težav (neplačevanje, uničevanje itd.) ne moreš popolnoma nič. Airbnb? Ne hvala, nimam časa in volje.

  • majab 08:30 22.oktober 2018.

    V tem momentu bi morali trajno prepovedati Airbnb!

  • Decko 07:26 22.oktober 2018.

    Stanovanj je dost,samzarad butaste zakonodaje ko je najemnik bolj zaščiten kot medved marsikdo raj obdrži prazno stanovanje.

Sorodne novice