Slovenija
1904 ogledov

Stanovanjski sklad napoveduje 10.000 najemniških stanovanj

stanovanja
1/4
Anže Petkovšek
Stanovanjski sklad napoveduje, da bodo dolgoročno zagotovili 10.000 najemniških stanovanj. Že čez dve leti naj bi ponudili prvih 2.000.

Stanovanjski sklad se je v obdobju, ko nepremičninski trg cveti, znašel pred obsežno domačo nalogo. Črtomir Remec, direktor stanovanjskega sklada, izpostavlja, da je eden od njihovih osnovnih ciljev skrb za uravnoteženo ponudbo primernih stanovanj za vse skupine prebivalstva, in sicer mlade, družine in starejše ... Bistveno je, tako Remc, da do leta 2025 zagotovijo 10 tisoč najemniških stanovanj, kar je trikrat toliko kot leta 2015. Že do leta 2020 pa naj bi stanovanjski sklad zagotavljal 2.000 najemniških stanovanj.

"Z letošnjim letom smo se usmerili v zagotavljanje stanovanj za najem, za kar je zanimanje zelo visoko," je izpostavil Remc, ki napoveduje, da bodo najemna stanovanja zagotavljali predvsem v Ljubljani, Kranju, Mariboru in tudi po drugih mestih v Sloveniji. Tik pred začetkom gradnje so projekti najemnih stanovanj v Ljubljani (Novo Brdo v neposredni bližini Zelenega gaja), Mariboru in Kranju.

stanovanjski sklad RS | Avtor: Saša Despot novinarska konferenca Stanovanjskega sklada RS, na kateri so spregovorili o reševanju nesporazumov s kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj in predstavili načrte za prihodnost Saša Despot
Direktor, ki je sklad prevzel leta 2015, ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno nujno potrebnih 9.000 najemniški stanovanj, da bi potešili prvo potrebo. Če pa želimo, da bi se dolgoročno uravnotežilo razmerje med najemniškimi in lastniškimi stanovanji, pa bi morala temu slediti tudi "privatna iniciativa".

Remec, ki napoveduje preobrat v politiki stanovanjskega sklada, je izpostavil, da so v zadnjih 10 letih prodajali stanovanja na 42 lokacijah, v 19 različnih mestih, kar skupaj znese 2850 stanovanj. Stanovanja pa so ponujali po ceni, ki je od 50 do 20 odstotkov pod tržno.

Največ stanovanj pa so prodali v Ljubljani in Mariboru.

Komentarjev 1
  • Skipi 14:18 24.april 2018.

    Super torej počakamo z nakupom še 4-5 let.

Sorodne novice