Slovenija
11884 ogledov

Do konca leta bo na trg prišlo 500 novih stanovanj

Bele Vile Tivoli Gorenje projekt
Minili so časi, ko so se stanovanja prodala po nižji ceni od izhodiščne. Kaj bo s cenami v bližnji prihodnosti?

"Rabljene nepremičnine se zelo hitro in uspešno prodajajo, novogradnje pa ta hip manjkajo," pravi Predrag Todić iz agencije Nepremičnine Ljubljana. "V drugi polovici letošnjega leta se nam obeta sprememba, pričakujemo večje število novogradenj, na novo se bodo oblikovale cene tako za nove kot za rabljene nepremičnine."

Napoveduje, da bo samo v Ljubljani do konca leta na trg prišlo okoli 500 novih stanovanj. "Cene novogradenj se sedaj gibljejo med 4000 do 6000 evrov za kvadratni meter, za bodoče novogradnje, ki so še na boljših lokacijah, pričakujemo podobno ali še višjo ceno," napoveduje Todić. Na daljši rok, v obdobju dveh let, se bodo po njegovi oceni cene tako za novogradnje kot rabljene nepremičnine na novo izoblikovale. 

V centru nepremičnina kot naložba

Večina kupuje stanovanja, povpraševanja za hiše je manj, Slovenci pa tradicionalno raje kupujemo kot najemamo nepremičnine. "V centru Ljubljane in bližnji okolici se nepremičnine kupujejo kot naložbo, za oddajo predvsem v velikosti 40 do 60 kvadratnih metrov, včasih tudi več," opisujejo pri Nepremičninah Ljubljana. "Po drugi strani se kupujejo nepremičnine za bivanje. Večje je povpraševanje po stanovanjih, kar je normalno, saj gre za mesto, zanimanje pa je tudi za hiše, velikosti 140 do 180 kvadratnih metrov."

Cene stanovanjskih nepremičnin so se v zadnjih treh mesecih lanskega leta zvišale za 3,7 odstotka, na letni ravni pa za 10 odstotkov. Največ so k dvigu prispevale nove nepremičnine, ki so se podražile za 9,4 odstotka. Po podatkih Statističnega urada je bilo v tem času prodanih 105 novih stanovanj.

V zadnjem četrtletju 2017 so se glede na zadnje četrtletje 2016 najizraziteje zvišale cene novih družinskih hiš (za 15,7  odstotkov); sledile so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani (za 14,8 odstotkov), novih stanovanj (za 11,5 odstotkov), rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 9,8 odstotkov) in rabljenih družinskih hiš (za 5,3 odstotkov).

Letni indeksi cen stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji | Avtor: SURS SURS

ljubljana 17.05.12, terasasti bloki, naselje, Ulica Bratov Ucakar, Koseze, foto: Slovenija Če kupujete nepremičnino, vam je lahko žal: Poglejte ta skok! Nepremičnine Slovenija Padali so rekordi! To so najbolj vroče žemljice.

Čas hiš z velikimi parcelami v mestu je po besedah Todića minil. "Ni več tako kot je bilo včasih, razlog je finančna konstrukcija ter več dela z vzdrževanjem," opisuje spreminjajoče trende. "Ljudje kupujejo hiše, ki so enostavne za uporabo in vzdrževanje, brez velikih vrtov, kar je tudi finančno bolj ugodno."

Namesto barantanja, višje cene od izhodiščne

Če smo bili še leta 2007 vajeni, da so se nepremičnine prodajale po nižji ceni od izhodiščne, se je to sedaj po besedah Todića spremenilo. "Veljalo je, da se je nepremičnina prodala po pet, deset ali petnajst odstotkov nižji ceni od izhodiščne, ta trenutek pa se dogaja nekaj drugega," poudarja Todić. "Če je več kupcev za isto nepremičnino, se dosežejo višje cene od izhodiščne. Trend se je začel s Situlo in Celovškimi dvori, a je opazen tudi pri drugih nepremičninah."

Situla | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Povpraševanje je po besedah Todića višje tako za nakup kot najem nepremičnine. "Nekateri se odločajo za najem, ker se jim to finančno bolje izide, drugi potujejo, tretji se za nakup ne odločijo, ker še niso našli ustrezne nepremičnine," razlaga Todić in svetuje: "Če niste našli primerne nepremičnine, z nakupom raje počakajte"

"Krediti so dostopni, ni nobenih sprememb, lahko pa v dveh ali treh mesecih pričakujemo višje obrestne mere."
Predrag Todić, Nepremičnine Ljubljana

Zanimanja tujcev za naše nepremičnine, tako za stanovanjske kot poslovne prostore, ni veliko. "Večinoma gre za ljudi, ki pridejo v Slovenijo, ker se jim zdi zanimiva zaradi kvalitete življenja, morda so imeli z njo dobre izkušnje, poslovne ali zasebne," opisuje profil tujcev, ki se odločijo za nakup nepremičnin v Sloveniji. 

Neprofitna stanovanja Cene navzgor Slovenija Grebli so se za stanovanje, v trenutku 30 klicev Celovški dvori Kupci so "ponoreli" Slovenija Za enako stanovanje tudi prek sto tisoč evrov razlike

Malo je tudi večjih nakupov poslovnih nepremičnin. "Nismo močno gospodarstvo, ki bi privabljalo tuja podjetja, da bi najemali 2000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov," poudarja Todić. Povpraševanja po poslovnih nepremičninah je po njegovih besedah kar nekaj, predvsem na dobrih lokacijah in grajenih po novih standardih. "V centru Ljubljane je veliko  poslovnih prostorov, ki so stari 40 let, niso obnovljeni in nimajo parkirišč, medtem ko so industrijske cone, kot so Stegne, manj zaželjene."

Kot pozitiven trend ocenjuje tudi oddajanje nepremičnin preko Airbnb. "Nepremičnine, ki se oddajajo preko Airbnb, v 60 do 70 odstotkih prej niso bile v dolgoročni oddaji," poudarja Todić. "Z njimi se viša tudi kvaliteta nepremičnin za oddajo, ki so se prej oddajale predvsem študentom, danes pa se pogosto zgodi, da jih med letom oddajo študentom, poleti pa za kratkoročni najem."

"Včasih so se nepremičine oddajale predvsem študentom. Veljalo je, da je za njih vse dobro. S povečanjem nakupa naložbenih nepremičnin se tudi njihova kvaliteta izboljšuje." 
Predrag Todić, Nepremičnine Ljubljana

Kaj bo novega v Ljubljani?

Do konca leta bo na trg prišlo okoli 500 novih gradenj, katerih gradnja bo trajala eno do dve leti. Med njimi bodo naselja pod Ljubljanskim gradom in pod Golovcem, s približno 100 stanovanji ter pri Trnovskih vratih, kjer bo na voljo 18 novih stanovanj. "Pričakujemo še Šumi, Tivoli, pri Celovških dvorih se bo na mestu, kjer naj bi po prvotnih načrtih zrasel hotel, zgradilo okoli 200 novih stanovanj," razlagajo pri Nepremičninah Ljubljana. "Cene bodo odvisne od lokacije iz zgodbe, višje bodo v centru in nižje proti obvoznici."

Jama ob Celovških dvorih, kjer naj bi zraslo 300 stanovanj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Stanovanjski blok Odtekanje denarja Slovenija Živite v bloku? Zaračunavajo vam do 25 odstotkov več, kot bi vam morali! Stanovanje v stolpnici, RIBA arhitekti Oddajanje Slovenija Oddajanje prek Airbnb ali Bookinga: kaj če je več lastnikov stanovanja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 14:12 25.april 2018.

    Dajto no nabijat.Zakaj napihujete in delate paniko??Po vašem si mali človek lahko kupi samo štrik.Bravo ,samo še naprej podpirajte tajkune.

  • NeAnonimni 09:10 24.april 2018.

    Lahko bi mal podal informacije o lastnikih stanovanj.. A so Slovenci, Rusi, Angleži, Arabci.. Arabci kupujejo vse živo..

  • Avatar vec
    vec 22:44 23.april 2018.

    Cene k v USA in hitr kupte ker zna zmanjkat :) za 250k si postaviš enodružinsko bajto ma skor kjerkoli v SLO razen obale in center LJ, vse okrog tega ni problema.