Slovenija
12723 ogledov

Živite v bloku? Zaračunavajo vam do 25 odstotkov več, kot bi vam morali!

Stanovanjski blok
1/6
Saša Despot
Samo pri energetski sanaciji stanovanjskih blokov v letih 2016 in 2017 so etažni lastniki storitve preplačali za več kot štiri milijone evrov. Zakaj? Ker so v cene izvajalcev vključene provizije upravnikov, ki se gibljejo med 5 in 25 odstotki.

"Po podatkih Eko sklada za leti 2016 in 2017 je vrednost izvedbe večjih vzdrževalnih del, kamor sodijo izključno energetske sanacije, na večstanovanjskih stavbah znašala več kot 83 milijonov evrov. Če upoštevamo najnižjo vrednost provizij to pomeni, da so etažni lastniki za izvedena dela v tem obdobju preplačali za več kot štiri milijone evrov," poudarjajo ustvarjalci sistema izberem.si.

Ta deluje kot neposredna povezava iskalca (upravnika) in ponudnika (izvajalca) storitve. "Celoten postopek zbiranja in odločanja o ponudbi poteka pred očmi etažnih lastnikov. Ti so edini, ki lahko potrdijo ponudbe, saj so končni plačniki vseh stroškov v skupnih stavbah," poudarja Jure Lisica, idejni vodja projekta.

Etažnim lastnikom sporočajo, da lahko svojemu upravniku predlagajo brezplačno uporabo sistema, dodaja njegova sodelavka Tea Kozar: "Če upravnik tega ne stori, lahko s 50 odstotki zbranih podpisov lastnikov stanovanj to od njega zahtevajo in upravnik jih mora poslušati."

Nepremičnine | Avtor: Saša Despot Saša Despot
A poznavalci odgovarjajo, da obstoječa zakonodaja ne predvideva sankcij za upravnike, ki ne izvršijo sklepov etažnih lastnikov. Kdo bo upravnike v to prisilil, se sprašujejo.

Uporaba sistema izberem.si je za upravnike in etažne lastnike brezplačna. Zaračunavajo pa izvajalcem. Mesečni paket za sodelovanje v sistemu znaša devet evrov, pravijo njegovi snovalci in dodajajo, da z njimi zaenkrat sodeluje že okoli deset tisoč podjetij.

"Spremeniti je treba sistem!"

"Aplikacija je orodje in ne sistem. Sistem še naprej ostaja neustrezen. Znotraj tega sistema je zaradi zakonodaje in predvsem zaradi pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb etažni lastnik postavljen v podrejen položaj. Za razliko od tujine pravna subjektiviteta etažnih lastnikov ni nikjer določena," poudarja Kristina Kulonja Horvat iz Združenja etažnih lastnikov Slovenije.

Nepremičnne Tako služijo na vaš račun Slovenija Ko so zamenjali upravnika, so se stroški znižali za četrtino stanovanja Težave 400 tisoč Slovencev Slovenija Preglavice z upravniki: Lastniki stanovanj bi radi pretrgali verigo, država jim ne dovoli

"Če želimo, da tovrstne aplikacije oziroma orodja zaživijo, je najprej treba odgovoriti na osnovno vprašanje: Kako bomo zagotovili, da etažni lastniki neodvisno od volje in dominantnega položaja upravnika na trgu svobodno izbiramo izvajalce in dobavitelje. Etažni lastniki namreč ne razpolagamo z izvorno dokumentacijo stavb. Ugotavljamo, da etažni lastniki ne poznamo ključnih predpostavk, da bi lahko od izvajalcev zahtevali določene storitve. Pozna pa jih obstoječi upravnik, ki s temi podatki manipulira," še dodaja Kulonja Horvat.

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na apel poslancu Bojanu Dobovšku, ki je bil prisoten na predstavitvi aplikacije, naj parlamentarci vendarle naredijo nekaj za zaščito etažnih lastnikov, se je ta zagovarjal, da imajo opozicijski poslanci zvezane roke. Priznava pa, da zakoni danes nastajajo v interesnih skupinah izven državnega zbora, poslanci, kot glasovalni stroj dvignejo le roke in zakon je sprejet.

"To je največja težava. Ugotovili smo, da se zakoni izvršujejo, če so v interesu ljudi. Pri nas pa se dogaja, da vsi začnejo iskati luknje v njem takoj, ko začne veljati. Dejstvo je tudi, da so nekatere luknje v zakonodajo namerno vstavljene," še dodaja Dobovšek.

david.jug@zurnal24.si

 

Komentarjev 13
  • penzič 00:58 09.marec 2018.

    Da upravniki kradejo je postala urbana legenda. Upravniki se včasih res obnašajo po svoje, najdejo se tudi takšni, ki res kaj ukradejo, večina pa dela poštena in tako, kot mu lastniki omogočijo. Naj vsak, ki nerga čez upravnike našteje po ...prikaži več imenu kateri so to, pa bomo sešteli koliko jih je. Združenje etažnih lastnikov pa je sestavljeno iz družbic, ki so v svojem bloku v manjšini in so užaljeni, ker ne morejo preglasovati večine za svoj interes. premislite.

  • Avatar čavez
    čavez 16:04 08.marec 2018.

    Zato pa imajo nekateri klime v stanovanju zastonj, pa apartmaje pri naših lopovskih sosedih itd.

  • Avatar Leon
    Leon 15:19 08.marec 2018.

    Živim v državi ,ki dopušča zakonodajo ,da nas upravniki objektov kradejo poštene davkoplačevalce ! To je pravni hegemonizem ! Kaj bo počel Cerar po 1.8.2018 ? Na Univerzah bo lagal slušateljem o ustavnem pravu !