Slovenija
29430 ogledov

Če kupujete nepremičnino, vam je lahko žal: Poglejte ta skok!

stanovanja Anže Petkovšek
Če bi radi kupili stanovanje - novo ali rabljeno -, boste morali še bolj odpreti denarnico.

Cene stanovanjskih nepremičnin so se v zadnjih treh mesecih lanskega leta zvišale za 3,7 odstotka, na letni ravni pa za 10 odstotkov. Največ so k dvigu prispevale nove nepremičnine, ki so se podražile za 9,4 odstotka. Prodanih je bilo 105 novih stanovanj, pravijo na Statističnem uradu Slovenije.. 

Cene družinskih hiš so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 8,5 odstotka, kar je največje zvišanje do sedaj. 

V zadnjem četrtletju 2017 so se glede na zadnje četrtletje 2016 najizraziteje zvišale cene novih družinskih hiš (za 15,7 %); sledile so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani (za 14,8 %), novih stanovanj (za 11,5 %), rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 9,8 %) in rabljenih družinskih hiš (za 5,3 %). 

Hiše | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Rastejo tudi cene rabljenih  

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, po padcu v drugi polovici leta 2015, rastejo že od začetka leta 2016. V zadnjem četrtletju 2017 so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 2,8 odstotka, število prodaj je bilo tudi tokrat visoko (2.574). 

Rabljena stanovanja v Ljubljani so se glede na prejšnje četrtletje podražila za 2,2 odstotka. V največji meri pa so se cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin zvišale zaradi višjih cen rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (te so se namreč zvišale za 3,9 odstotka).

Število prodanih rabljenih družinskih hiš se je v 4. četrtletju 2017 – po padcu v prejšnjem četrtletju – ponovno zvišalo, njihove cene so glede na prejšnje četrtletje zrasle za 2 odstotka. 

Čeprav je bilo število transakcij z novimi stanovanjskimi nepremičninami na letni ravni rekordno nizko (632), je bilo število transakcij z vsemi stanovanjskimi nepremičninami v letu 2017 najvišje doslej (10.788). 

Letni indeksi cen stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji

Letni indeksi cen stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji | Avtor: SURS SURS

Komentarjev 12
  • srecnii 08:42 26.marec 2018.

    To je navadna laž pejte v LJ pogledat kolk let se že prodajajo stanovanja pa so še danes napol prazni bloki.

  • Avatar praufo
    praufo 09:11 24.marec 2018.

    "Prodanih je bilo 105 novih stanovanj, pravijo na Statističnem uradu Slovenije..." kje in kdaj oz. v kakšnem času, tega ni navedeno ... to je relativno malo, če gre za celo državo, sicer so pa cene res navite zaradi povpraševanja tujih ...prikaži več mafijozotov, ker tukaj je še vedno oaza za kriminalce ... in potem ni čudno da je (kot pravijo mešetarji) povpraševanju po luksuzu, no le kdo ga lahko plača

  • max 01:13 24.marec 2018.

    Spet se napihuje balon, ko bo počilo pa ponovno jok in stok.

Sorodne novice