Slovenija
5842 ogledov

Uvedli bodo novo geodetsko storitev

Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s Saša Despot
Novela zakona o evidentiranju nepremičnin je sprejeta. Za boljši nadzor so inšpektorjem razširili pristojnosti.

Državni zbor je danes z 41 glasovi za in 21 proti sprejel novelo zakona o evidentiranju nepremičnin, s katero naj bi zagotovili bolj kakovostne podatke v javnih evidencah, med drugim zaradi množičnega vrednotenja nepremičnin.

Cilj novele je ureditev evidentiranja in spreminjanja podatkov o zemljiščih, stavbah in delih stavb v zemljiškem katastru, katastru stavb in registru nepremičnin, ki je pomanjkljiva ali neustrezna, zlasti z vidika izvajanja množičnega vrednotenja nepremičnin, je dejala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

gradnja Novi zakon Slovenija V katerih primerih boste lahko legalizirali črno gradnjo

Kaj prinaša novela?

Pri zemljiškem katastru so med drugim predvidena bolj jasna pravila vodenja in usklajevanja podatkov o dejanski rabi zemljišč. Predvidena je tudi lokacijska izboljšava podatkov, za kar bo uvedena nova geodetska storitev.

Pri katastru stavb bodo med drugim uskladili pravila za vpisovanje podatkov o lastnikih delov stavb s pravili za vpisovanje teh podatkov v zemljiško knjigo. Delitev stavbe na več delov bo za stanovanjske stavbe, zgrajene po 1. januarju 2003, omejeno; dovoljeno bo le, če je bilo izdano gradbeno dovoljenje za večstanovanjsko stavbo.

Bistveni podatki o stavbah in delih stavb (predvsem spreminjanje površin in dejanskih rab delov stavb) se bodo lahko spreminjali le z elaboratom geodetskega podjetja ali projektanta. Pri registru nepremičnin bo bolj jasno določeno vodenje podatkov o nepremičninah.

Lastniki nepremičnin bodo enkrat letno prejeli obvestilo, če se bodo podatki v evidencah spremenili in lastniki ne bodo o njih obveščeni že z upravno odločbo ali obvestilom, določa novela. Za boljši nadzor je geodetskim inšpektorjem razširila pooblastila.

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Opozicijo skrbi natančnost 

Kot je dejala ministrica, je novela pomemben korak k celoviti prenovi zakonodaje s področja evidentiranja nepremičnin, ki jo bo predstavljal novi zakon o katastru nepremičnin. Ta naj bi namesto treh evidenc (zemljiškega katastra, katastra stavb in registra nepremičnin) oblikoval enotno evidenco - kataster nepremičnin.

Medtem ko so v koaliciji novelo podprli, saj da predstavlja primerno podlago za zagotovitev kakovostnega sistema evidentiranja in vodenja podatkov, so bili v koaliciji kritični, ker da je vlada znova ponudila parcialno rešitev, namesto da bi področje evidentiranja, vrednotenja in obdavčitve nepremičnin uredila naenkrat in celovito.

stanovanjski blok Nepremičnine Slovenija Vrednost stanovanj bodo zvišali

Tako so v NSi med drugim izrazili dvom, da bodo evidence dovolj natančne za prihodnjo obdavčitev, zavzeli so se za zakon o legalizaciji nedovoljenih gradenj po vzoru Hrvaške, ki da bi uredil tudi evidence.

V SDS so med drugim menili, da je zakon nedodelan, predvsem se jim zdi sporna opredelitev postopkov pri izboljšanju lokacijske natančnosti, ki da bi lahko bila tudi ustavno sporna. V Levici in poslanski skupini nepovezanih poslancev so med drugim menili, da bi bilo treba sprejeti ustrezno stanovanjsko politiko in spremeniti sistem obdavčitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • minimaxi 06:37 26.januar 2018.

    Nategujejo nas beli in rdeči. Ista govna. Nategoval so nas z nekaksnimi merilci toplote na radatorjih, nalepko registracije na avtu, davek na davek, trosarine vseh vrst,....gnila drzava. Pardon ne drzava, gnilin so tisti,ki jo vodijo, povsem neaposobni,ker drugega kot djatve ...prikaži več in davke nabijat, ne znajo. Znajo pa poskrbeti za svoje rti

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 21:32 25.januar 2018.

    Kaj smo Slovenci komu naredili,da smo si izvolili to oderuško oblast?? Ta vlada v svojem mandatu ni naredila NIČ za male državljane!! Edino kaj vedo narediti je dvigovanje davkov in trošarin!! Samo poglejte liter nafte imamo za 15 centov dražji ...prikaži veči od Avstrijcev z tem,da so v Avstriji za 100% višji prijemki!! Sami davki in izkoriščanje delovnega naroda!! Mladi bežite iz te države,ki vam nikoli nebo domovina ampak oderuh vse do časa,ko boste pod pragom revščine!

  • Avatar Leon
    Leon 19:40 25.januar 2018.

    Predvsem pa bi morali uvesti dodatno IQ kartico za poslance in ministre po vzoru energetskih kartic ,ki so danes samo papir in jih nihče ne preverja .

Sorodne novice