Slovenija
12206 ogledov

Mercator bo odprodal trgovine

Mercator Saša Despot
Naprodaj tudi najboljši trgovski centri, vključno z največjim v ljubljanski Šiški.

V Mercatorju že poteka postopek monetizacije nepremičnin, družba je izbrala dva zunanja svetovalca in prvi posel bi lahko bil sklenjen že letos oz. na začetku 2018, danes piše Delo.

Čeprav Šiška ni med prvimi, ki so naprodaj, imajo za nekatere centre že konkretne kupce in interesente, je za časnik povedal predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić. V nakupovalnih središčih bo Mercator ostal in za svoj del prostora plačeval najemnino.

Kapnilo naj bi 350 milijonov evrov

Prvi kupci so iz tujine. Če se bodo Mercatorju načrti uresničili, bi z monetizacijo nepremičnin zbrali 350 milijonov evrov. Kupnina bo šla za poplačilo dela obveznosti do bank, del tega denarja pa bi namenili tudi za gradnjo logistično-distribucijskega centra v Ljubljani, ki je pomemben del strateškega načrta Mercatorja.

Z gradnjo centra - ta naj bi bil končal do konca leta 2019 - bodo znižali stroške poslovanja. Vanj bodo lahko preselili celotno administracijo iz stolpnice na Dunajski cesti in sedanji distribucijski center na Slovenčevi.

To pomeni, da se bosta v Ljubljani sprostili dve veliki nepremičnini, ki ju bo Mercator ob predpostavki, da se povpraševanje po nepremičninah znotraj obvoznice ne bo močno zmanjšalo, razmeroma lahko prodal in dobil denar za poplačilo bank.

Mercator skuša svoje nepremičnine - nekatere niso na najbolj ustreznih lokacijah, številne so tudi sicer povsem odvečne v operativnem smislu - že dlje časa prodati, da bi tako zmanjšal svoje finančne obveznosti. Kot pravi Čizmić, so se taktično lotili monetizacije nepremičnin drugače, kot je bila prej zastavljena. V enem delu se monetizirajo operativne nepremičnine, v drugem pa tiste, ki ne služijo poslu.

V nasprotju s prejšnjimi načrti prodaje nepremičnin zdaj natančno vedo, kaj bi radi naredili s prejeto kupnino, in kar je še bolj pomembno, ne mudi se jim prodajati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:27 30.november 2017.

    v Kočevje Mercator gradi trg.center v Ljubljani pa prodaja??????????

  • kapibara 12:58 28.november 2017.

    Se govori, da je kupec iz musli regije

  • Plavi-mil 11:50 28.november 2017.

    Včeraj ste pisali, da je Mercator praktično že v rokah Sperbanke, danes pa nekaj čisto drugega, dajte preveriti informacije, preden kaj napišete.