Slovenija
9971 ogledov

Vrednost stanovanj bodo zvišali

stanovanjski blok
Geodetska uprava RS (Gurs) bo ta mesec spremenila vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin.

Stanje bodo prilagodili glede na stanje na trgu v obdobju 2014-2017. Vrednosti stanovanj se bodo zvišale za do 25 odstotkov, pisarn in lokalov znižale za do 20 odstotkov, pri kmetijskih zemljiščih pa bodo spremembe v obe smeri, določa uredba, ki jo je danes sprejela vlada.

Indeksi vrednosti nepremičnin so določeni za obdobje od 31. marca 2014 do 31. marca 2017. Izračuni kažejo, da so se v tem obdobju spremenile vrednosti za stanovanja, hiše, lokale, pisarne in kmetijska zemljišča na posameznih območjih države, je razvidno iz uredbe, ki jo je na dopisni seji sprejela vlada.

Ker je pravna podlaga za tokratno indeksacijo še veljavni zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, mora biti uredba uveljavljena pred 11. januarjem, ko začne veljati novi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, tako da bo v uradnem listu objavljena najpozneje v torek. Gurs mora vrednosti v registru spremeniti v 15 dneh po uveljavitvi uredbe.

Nepremičnine Slovenija Padali so rekordi! To so najbolj vroče žemljice.

Kupna moč zvišala cene

Pri indeksaciji (zadnja je bila opravljena leta 2015 za obdobje od 1. julija 2010 do 31. marca 2014) se vrednosti nepremičnin spremenijo na območjih, kjer je bila sprememba tržnih cen v določenem obdobju večja od 10 odstotkov. Vrednosti stanovanj se bodo zvišale za 10 do 25 odstotkov. Kot pravijo na ministrstvu za okolje in prostor, katerega del je Gurs, je glavni razlog za zvišanje cen v zadnjih letih povečano povpraševanje zaradi večje kupne moči in ugodnih stanovanjskih posojil na eni strani ter razmeroma majhna ponudba na drugi strani. Predvsem v Ljubljani in okolici pa zaznavajo povečano povpraševanje in višje cene tudi zaradi turističnega obiska in s tem povečanega obsega kratkotrajnega oddajanja.

Vrednosti stanovanj se bodo najbolj zvišale na širšem območju Ljubljane, od 12 odstotkov na obrobju do 25 odstotkov v središču mesta. Na ostalih območjih države zvišanja ne bodo presegla 14 odstotkov, večinoma pa bodo znašala 10 odstotkov.

Vrednosti stanovanj bodo poleg Ljubljane z okolico indeksirane v Grosupljem, Ribnici, na Vrhniki, v Medvodah, Logatcu in Mengšu, v Kamniku in Kranju, v Novem mestu in Črnomlju, Sežani, Idriji, Ajdovščini, Postojni in Vipavi, v Izoli, delu Kopra in Ankaranu, v Radečah, Sevnici, Krškem in Brežicah, v Celju, Velenju, Mozirju, Slovenj Gradcu, Mislinji, na Ravnah na Koroškem, v Mežici, Dravogradu in Radljah, v delu Maribora, Šentilju, Lenartu, Gornji Radgoni, Ormožu in Ljutomeru ter v nekaterih manjših naseljih.

Ljubljana 04.10.10, Celovski dvori, bloki, stanovanja, foto: Benjamin Kovac | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Vrednosti hiš na širšem ljubljanskem območju gor

Vrednosti hiš bodo zvišane za od 10 do 12 odstotkov, in sicer na širšem območju Ljubljane ter v okolici Vrhnike in Polhovega Gradca, V Bohinju in na Bledu, v Postojni, ter v Celju in Laškem. Tudi povpraševanje po hišah se je povečalo, pri čemer je ponudba še vedno razmeroma majhna, ugotavlja ministrstvo, in sicer zaradi omejene ponudbe zazidljivih zemljišč oz. visokih cen teh zemljišč.

Vrednosti lokalov in pisarn se bodo znižale, in sicer lokalov za od 10 do 19 odstotkov, pisarna pa za od 10 do 20 odstotkov. Ministrstvo ugotavlja, da je na trgu lokalov in pisarniških nepremičnin še vedno stagnacija, vrednosti pa bodo indeksirali večinoma na območjih, kjer doslej indeksacije niso izvedli - pri lokalih na območjih Celja, Sežane, Novega mesta, Koroške, na Obali ter v Domžalah in Kamniku, pri pisarnah pa na območjih Novega mesta, Sežane, Celja in Zasavja ter Maribora.

Nepremičnine Pozor, novo! Slovenija Kako bo država ovrednotila vaše nepremičnine?

Cene kmetijskih zemljišč ponekod dol

Vrednosti kmetijskih zemljišč se bodo na zahodu znižale za 10 odstotkov, na vzhodu in na posameznih območjih osrednje Slovenije južno od Ljubljane pa zvišale v razponu do 25 odstotkov. Kmetijska zemljišča na Primorskem so bila leta 2008 zaradi visokih cen ovrednotena bistveno višje kot v preostalem delu Slovenije. V času krize se cene kmetijskih zemljišč v Sloveniji niso znižale, za obdobje zadnje indeksacije pa Gurs ugotavlja, da so se na zahodu postopno znižale.

Z indeksacijo se bodo tako znižale, še vedno pa bodo med najvišjimi v državi. V Pomurju in na Goričkem, kjer so bile cene zelo nizke, se v zadnjih petih letih stalno zvišujejo, tako da bodo zvišane, še vedno pa bodo med najnižjimi v državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • YaKo 17:43 08.januar 2018.

  Al' bomo res dopustili, da nam za nekaj za kar smo že plačali davek ob nakupu ali gradnji ponovno zaračunajo? Banda politikantska nesposobna.

 • Lavdan 15:16 08.januar 2018.

  Ocene in cene so totalno mimo. Na terenu so imeli neke klukce, ki niso imeli pojma o pojmu in to jim je sedaj osnova. Nimajo niti evidence vseh objektov kaj šele njihove vrednosti.

 • Avatar Gato1987
  Gato1987 13:35 08.januar 2018.

  "zaradi omejene ponudbe zazidljivih zemljišč oz. visokih cen teh zemljišč", V Gursu so te cene simbolične, Parcele ki so ovrednotene 2-3000 Eur prodajajao za 150.000 Eur +..pa kup pol