Slovenija
8686 ogledov

To se je v Ljubljani dogajalo na dan Parade ponosa

Napad na lokal Pritličje Facebook
Udeleženci letošnje Parade ponosa se bodo na ulice podali ob 18. uri.

"Po napadu neonacistov z baklami in kamenjem na Cafe Open leta 2009, po vseh verbalnih in fizičnih napadih na LGBTIQ+ osebe in skupnost, se je danes javno spodbujanje sovraštva spet materializirano v razbitem oknu z mavrično zastavo," so zapisali lastniki lokala Pritličje, kjer so utrpeli materialno škodo.

"Zgodovina se ponavlja in nadaljuje. Zato danes na parado ponosa in mavrične zastave na vsa okna!"

Udeleženci letošnje Parade ponosa so se sicer na ulice podali ob 18. uri, ob 19. uri pa je program z govori stekel na Kongresnem trgu. Parade ponosa sta se udeležila tudi ministra Luka Mesec in Simon Maljevac

Letošnja parada ponosa je podpornike LGBTIQ+ skupnosti povezala pod sloganom Več skupnosti, en boj. Tradicionalna povorka, v kateri je po navedbah organizatorjev sodelovalo 3500 ljudi, je sklenila večdnevno festivalsko dogajanje. Minila je v znamenju pozivov k solidarnosti in skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je zbrane prvič nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. "Parada ponosa je več kot le barvit dogodek in mavrične zastave. Je izraz zavzemanja za človekovo dostojanstvo. Je protest z jasnim sporočilom, da je vsak človek, ne glede na svojo spolno usmerjenost, spolno identiteto ali spolni izraz, vreden spoštovanja, ljubezni in enake obravnave," je poudarila.

Po njenih besedah gre tudi za priložnost za spodbujanje sprememb v družbi in tako opomin, da je še vedno potrebno opraviti veliko dela, da bi zagotovili enakost za vse.

"Ponos je močno čustvo, ki lahko spodbudi pozitivne spremembe. Ko ljudje stopijo na ulice s ponosom in samozavestjo, kažejo ostalim, da je sprejemanje ključnega pomena in da je ljubezen tisto gibalo, ki nas bogati in dela boljše, dobre, plemenite. Ljubezen nima nalepk, nima razlag. Je, kar je, čista in preprosta. Ljubezen je voda življenja," je dodala Pirc Musar.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 26
  • jezero 09:11 18.junij 2023.

    Predsednica država odšla na parado ponosa, k Janezu Juhantu na Žale pa ne.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:23 18.junij 2023.

    Jaz meni da so, kar veliko zakonov spremenili z zahtevami in jim takšno vulgarno-prostaško obnašanje na ulici ni ravno v ponos. Poznam kar nekaj istospolnih odraslih ljudi, ki so močno proti takšnemu norčevanju mladih na paradah ki sploh niso potrebne, ...prikaži več razen za spodbujanje nestrpnosti in vandalizma.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 00:03 18.junij 2023.

    Trikrat kovid cepljena gospa Pirc Musar je res lahko paradno ponosna nase, če ne zaradi drugega že zaradi njene izjave, da pravica do necepljenja ne obstaja,