Svet
29417 ogledov

V napadu na šolo najmanj 40 mrtvih

sveča Profimedias
Napadalci naj bi bili povezani z Islamsko državo.

V napadu islamistične skupine ADF na srednjo šolo na zahodu Ugande je bilo ponoči ubitih najmanj 40 dijakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napadalci so zažgali internat in pokradli hrano. Policija je dogodek označila za teroristično dejanje. Sprva so na prizorišču napada našli 25 trupel, pozneje pa so število mrtvih povišali na okoli 40, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi jih bilo 42.

Med mrtvimi so večinoma dijaki, vendar pa naj bi bili med njimi tudi člani širše skupnosti. Hudo ranjenih je osem ljudi, ki so v kritičnem stanju, še 15 dijakov, večinoma deklet, pa naj bi napadalci ugrabili, poroča britanski BBC.

Nekatere fante so zažgali ali razkosali do smrti, je medijem povedal generalmajor ugandske vojske Dick Olum. Ugandske sile poskušajo napadalce izslediti, vojska pa je na pomoč poslala tudi letala. Storilci so ob tem tudi zažgali internat in pokradli hrano. Na šoli naj bi se sicer skupno šolalo več kot 60 dijakov.

Šola se nahaja tik ob meji z Demokratično republiko Kongo. Prav v smer sosednje države, na neprehodno območje nacionalnega parka Virunga, naj bi zbežali tudi napadalci. Islamistična skupina ADF izhaja z vzhoda Demokratične republike Kongo in naj bi bila povezana z Islamsko državo.

ADF se je prvotno borila proti oblastem v Ugandi, v 90. letih minulega stoletja pa se je ustalila na vzhodu zahodne ugandske sosede, ki jo že desetletja pretresa krvavo nasilje. Od takrat naj bi bila skupina odgovorna za smrt več tisoč civilistov, piše AFP. Proti skupini se borita tako Uganda kot Demokratična republika Kongo. Leta 2021 sta državi sprožili skupno ofenzivo, ki za zdaj ni obrodila sadov.

Današnji napad ADF na šolo v Ugandi ni prvi te vrste. Leta 1998 je v napadu na internat tehnične visoke šole na obmejnem območju zgorelo 80 študentov, več kot 100 so jih ugrabili.

Policijske luči Svet Svet 18-letnik ubil tri ljudi, ranil jih je šest Strelski pohod na osnovni šoli v Beogradu Strašljivo Svet To v priporu počne oče strelca iz Beograda

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:34 20.junij 2023.

    menda je bog moškega ustvaril po svoji podobi...no pa imate odgovor...degenerirani stvori na Zemlji so v moški podobi !

  • Kmodri 22:17 18.junij 2023.

    Muslimani niso prevzeli julijanskega koledarja in če se ne motim štejo leto po Mohamedu. So šele tam okoli 16. st. po njihovem štetju. En od sur govori, da ko bo človek stopil na Mesec, bo konec muslimanske vere. Glede kaka ...prikaži več se vedejo in kakšne pošastne umore, bolje klanja izvajajo, so na poti, da se bo to res zgodilo. Vera, ki tolerira strahotne zločine bi morala biti pod strogem nadzoru. Kajti oni ne obsojajo in ne izločijo lastnih izmečkov!

  • SlavkoKrizman 19:24 17.junij 2023.

    Zakaj jim bog enkrat ne reče, da naj sami sebe ubijejo...