Slovenija
21 ogledov

Ljubljanica že poplavlja

Reka Sava, deroča reka, Črnuče, poplave Žurnal24 main
Reke po vsej državi bodo zaradi dežja, taljenja snega in predhodne namočenosti tal naraščale. Ljubljanica je na Ljubljanskem barju že pričela poplavljati. Povečano deževje lahko pričakujemo vse prihodnje dni, predvidoma pa bo najmočnejše od sobote dopoldne do nedelje popoldne.

Nekaj pred peto uro popoldan je v naraslo reko Savinjo blizu Celja zapeljal voznik osebnega vozila. Na srečo se je še pravi čas rešil iz vozila, ki ga je nato deroča voda odnesla. Voznik je iz vozila izplaval sam, kljub temu pa je moral poiskati medicinsko pomoč, so nam povedali na PU Celje.

Celjski poklicni gasilci so pregledali nabrežino Savinje, vendar zaradi močno narasle in kalne vode vozila, ki je potonilo, niso našli.

Reke bodo močno narasle

Zaradi kombinacije padavin, taljenja snega in velike predhodne namočenosti tal bodo danes in v prihodnjih dneh reke naraščale po vsej Sloveniji. Obstaja velika verjetnost razlivanj ob rekah in manjših vodotokih v večjem delu države z izjemo severozahodne Slovenije, povečini na območju pogostih poplav. Možna so poplavljanja tudi v povezavi z visoko gladino podzemnih voda, je izdala opozorilo Agencija za okolje (Arso).

Ljubljanica je na Ljubljanskem barju že pričela poplavljati na območju pogostih poplav.

V soboto lahko opozorilne vrednosti pretokov presežejo manjše reke v Pomurju, Podravju, Posotelju, na Notranjskem in Dolenjskem ter reke Vipava, Reka in Kolpa s pritoki. Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri.

Naraščanje rek se bo v nedeljo okrepilo

Predvidoma v noči na nedeljo se bo naraščanje rek v večjem delu države okrepilo. Poplavljena območja se lahko razširijo. V nedeljo in v noči na ponedeljek bosta ponovno močneje narasli tudi kraški reki Ljubljanica in Krka s pritoki. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo še povečevale.

V prihodnjih dneh bo povišano tudi plimovanje morja. Zlasti zvečer lahko poplavi nižje dele obale.

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso




V nedeljo sneg do nižin

Povečano deževje lahko pričakujemo vse prihodnje dni, predvidoma pa bo najmočnejše od sobote dopoldne do nedelje popoldne. V zahodnih krajih bo v tem obdobju padlo od 50 do 100 milimetrov padavin.

Znova nas bo razveselil sneg. "Sprva bo meja sneženja na okoli 1.400 metrih, v nedeljo zjutraj pa se bo spuščala in ponekod lahko ob močnejših padavinah sneži do nižin," so zapisali na Arsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.