Slovenija
134 ogledov

Ljubljanski veterinarji vas bodo odrli

Žurnal24 main
Veterinarji. Preventivni pregled psičke stane v Ljubljani skoraj štirikrat več kot v Murski Soboti. Nadzor. Veterinarska zbornica nima pristojnosti za nadzor nad cenami.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Cene veterinarskih storitev se med slovenskimi kraji močno razlikujejo, najdražja je prestolnica. Opazno cenejši so veterinarji v njeni okolici, najcenejše pa so storitve v Prekmurju.

 

Tako je pokazala naša telefonska anketa med naključno izbranimi slovenskimi veterinarji, ki smo se jim predstavili kot lastniki živali. V posameznem kraju smo za približno ceno poklicali več veterinarjev.

Ponekod sto evrov razlike
Cene smo primerjali tudi v prestolnici, kjer so zelo podobne. Če bi Ljubljančani želeli prihraniti kakšen evro, bi se morali odpeljati v okolico prestolnice.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Seštevek vseh obravnavanih storitev bi v Ljubljani znašal 567 evrov, v njeni okolici pa več kot 150 evrov manj. Ponekod je sicer ob sterilizaciji ali cepljenju pregled že vštet v ceno. Drugod pa se cene zaradi dodatnih stroškov, kot so na primer gaze ali ovratniki, še povišajo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pri sterilizaciji psičke so zelo opazne razlike v cenah med kraji. V Ljubljani bi za ta poseg plačali okoli 265 evrov, v njeni okolici pa 84 evrov manj. Najcenejša je sterilizacija v Murski Soboti, kjer je cena za več kot sto evrov nižja od ljubljanske. Samo za osnovni pregled psičke, kamor niso všteti nobeni dodatni testi, bi v Postojni odšteli okoli 37 evrov, v prestolnici pa evro manj. Najcenejši pregled je v Murski Soboti, in sicer deset evrov.

Nadzira tržni inšpektorat
“Zbornica po zakonu o veterinarstvu nima nobenih pristojnosti pri določanju ali nadzoru nad cenami,” pravi izvršni direktor Veterinarske zbornice (VZB) Jernej Lenič. Nadzor lahko po njegovih besedah izvaja le tržni inšpektorat.

Podatka o cenah veterinarskih storitev in njihovem spreminjanju na zbornici nimajo, so pa ambulantam svetovali, naj vsako leto ceno dvignejo za stopnjo inflacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.