Slovenija
52 ogledov

Ljubljanskih 700 tisoč v Liechtenstein

Jožka Hegler in Zoran Janković. Dejan Mijović
Jožka Hegler, zdaj desna roka župana Zorana Jankovića, je pri nakupu neprofitnih stanovanj v Celovških dvorih sklenila svetovalno pogodbo z liechtensteinskim podjetjem.

Šele v ponedeljek se bo Jožka Hegler, direktorica mestne uprave Mestne občine Ljubljana (MOL), odzvala, zakaj je leta 2006 zapravila 700 tisoč evrov javnega denarja za svetovanje. Ta sredstva je Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL, ki ga je takrat vodila, nakazal liechtensteinskemu podjetju za svetovanje pri nakupu neprofitnih stanovanj v Celovških dvorih od Vegrada, je poročala TV Slovenija. Predkazenski postopek v tej zadevi je po navedbah policije že v teku.

Najeli svetovalce, ker stanovanj primanjkuje

Po njenih navedbah je sklad od svetovalnega podjetja zahteval, naj najde lokacijo, kjer se zaradi lažjega upravljanja stanovanja držijo skupaj. Na skladu so potrdili, da so januarja 2006 sklenili pogodbo o posredovanju in svetovanju s podjetjem Sebua Aktiengesellschaft iz Liechtensteina, s katero je bilo dogovorjeno, da bo JSS MOL "nudil storitve posredovanja in svetovanja v zvezi z nakupom stanovanjskih enot na primerni lokaciji v MOL za namen oddajanja teh stanovanj upravičencem do neprofitnih stanovanj". Kot razlog so navedli, da so v Ljubljani izjemno velike potrebe po neprofitnih stanovanjih. Dodali so še, da so na podlagi tega tudi sklenili prodajne pogodbe za nakup stanovanj v Celovških dvorih. Liechtensteinsko podjetje je bilo zato upravičeno do plačila v višini 1,8 odstotka nakupne cene stanovanjskih enot oziroma od pogodbene vrednosti, je sporočila Leonida Rijavec Rožanc, ki nadomešča direktorja JSS MOL Saša Rinka, in dodala, da so na podlagi te pogodbe liechtensteinskemu podjetju plačali 648.958,42 evra.

Pogodba podpisana na Hypu?

 

Podpisnik pogodbe tega podjetja je bil poslovnež Jože Podržaj, ki je za televizijo izjavil, da pogodba ni bila overjena in da je bila verjetno podpisana kar na sedežu podjetja Hypo. Dejal je tudi, da je dal navodila za to Andrej Oblak, ki je povezan s spornimi posli skupine Hypo pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih. Oblak je za TV Slovenija že zanikal, da bi imel od sporne svetovalne pogodbe materialno korist. Sicer pa je že računsko sodišče pred leti ugotovilo, da je bila pogodba sklenjena v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, saj ljubljanski sklad ni objavil javnega razpisa. 

Rešili bi devet družin

Spomnimo, da je JSS MOL leta 2007 in 2008 v Celovških dvorih kupil stanovanja in za kvadratni meter plačal 1.350 evrov. To pomeni, da bi lahko za 700 tisočakov, kolikor so dali za svetovanje, kupili devet stanovanj, velikih 60 kvadratnih metrov, in tako devetim družinam ali posameznikom zagotovili streho nad glavo.

Komentarjev 26
  • mia 07:16 03.avgust 2013.

    dokler bo na vrhu enako

  • Žurnalček 17:34 02.avgust 2013.

    Ta podpis pogodbe ima ime in priimek. Jožka Hegler.

  • Žurnalček 17:33 02.avgust 2013.

    Jožka Hegler ni Zoran Jankovič. Ve se kdo je bil direktor in kdo je vse to spravil skozi. Sedaj sploh ni važno , če je jo je kdo napeljal na to svetovanje ali ne. Odgovorna je Jožka Hegler !