Slovenija
33 ogledov

Ljubljanskih noče nihče

Na čakalni listi za ljubljanske vrtce je 1.422 otrok, od tega jih 258 izpolnjuje Žurnal24 main
V Domžalah in Kamniku dva koncesijska vrtca, na Vrhniki eden, v Ljubljani nobenega.
Tri milijone evrov za 700 otrok
Koncesije. Če bi MOL na zadnjem razpisu podelila koncesije za 50 oddelkov, v katerih bi bilo prostora za 700 otrok, bi jo to stalo slabe tri milijone evrov na leto. Iz mestnega proračuna se tudi zasebnemu vrtcu s koncesijo zagotavljajo sredstva za razliko med ceno programa in plačilom staršev.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je lani in predlani objavila razpisa za dodelitev koncesije zasebnim vrtcem, vendar se nanju ni prijavil nihče. V Ljubljani tako ni vrtca s koncesijo, zakaj razpisi zanje niso uspešni, pa na MOL niso odgovorili.

Pri tem so uspešnejši v Kamniku, kjer so lani in leta 2007 podelili koncesijo dvema vrtcema in tako zagotovili prostor za 272 otrok. Tudi v Domžalah imajo dva koncesijska vrtca, enega pa še na Vrhniki, kjer so pred dobrim mesecem ob desetih oddelkih zagotovili prostor za tri dodatne, še enega pa imajo v načrtu. Kljub temu je v teh štirih občinah brez vrtca skoraj dva tisoč otrok.

Letos novi razpisi
Na čakalni listi za ljubljanske vrtce je 1.422 otrok, od tega jih 258 izpolnjuje oba najpomembnejša pogoja – da imajo starši in otrok stalno bivališče v MOL in da imajo starši stalno bivališče v MOL že več kot eno leto pred vpisom otroka v vrtec. Ob Ljubljani imajo največ težav v Kamniku, kjer na vrtec čakajo 304 otroci, na Vrhniki je čakajočih 87, v Domžalah pa 57 otrok.

V Kamniku bodo v kratkem objavili nov razpis za podelitev koncesije za 15 oddelkov. “To je trenutno edini možen in najhitrejši način reševanja 304 čakajočih otrok, ki že izpolnjujejo pogoje za vstop v vrtec,” je povedala Janja Zorman Macura z Občine Kamnik. Ob tem je dodala, da bodo 1. februarja odprli nov vrtec Kamenček, v katerega bo vključenih 78 otrok. Nov razpis bodo letos objavili tudi na Vrhniki. V Domžalah pa pravijo, da se je na zadnjega prijavil le en kandidat, ki do zdaj ni izpolnil pogojev za dodelitev koncesije. Dodajajo, da so imeli v preteklosti vsaj dva neuspešna javna razpisa, na katera se je prijavil en kandidat, ki ni izpolnjeval pogojev.

Kandidatov sploh ni
V Ljubljani imajo še večje težave, ker se na zadnja razpisa ni prijavil nihče. Marija Fabčič, načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL, je napovedala, da bodo razpis objavili še tretjič, če bo po končanem vpisu za novo šolsko leto povpraševanje po vrtcih še vedno veliko večje od prostih mest. Za Delo je pred časom izjavila, da pri zahtevanih pogojih za dodelitev koncesije ne morejo popustiti, ker “ustanovitev vrtca določa področna zakonodaja, zato MOL na to ne more vplivati”. Na ministrstvu za šolstvo in šport pa so na to odgovorili: “Koncesijo podelijo občine in so pri teh merilih povsem avtonomne.”

Na ministrstvu so ob tem zatrdili, da so predpise spremenili tako, da občine lažje rešujejo stisko v vrtcih, na Občini Domžale pa so dejali: “Po naši oceni z vsako spremembo zakonodaje prej otežujejo kot rešujejo problematiko pomanjkanja prostora v vrtcih.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.