Slovenija
141 ogledov

“Ljudje so prepričani, da lahko z grožnjami dosežejo več”

Nina Agnes Hrustek Boštjan Tacol
Nina Agnes Hrustek. V 13 letih dela v državni upravi je sprejela več kot 150 tisoč strank, vse pogosteje je deležna njihovih žaljivk. Pričakuje spremembe.

Katera vlada od štirih, pod katerimi ste bili zaposleni doslej, je v vaše delo vnesla največ sprememb?
V delo javne uprave jih je največ vnesla prejšnja vlada. Za stranke nedvomno pozitivnih. Takrat so prvič začele resno odpadati administrativne ovire. Stranke so lahko začele vse urejati na enem mestu, ni se jim bilo treba več sprehajati od okenca do okenca. Ukinilo se je plačilo s koleki, uvajati se je začelo spletno poslovanje, plačevanje z bančnimi karticami.

So bile te spremembe pozitivne tudi za zaposlene?
Vsak človek se običajno na začetku spremembam upira, ko se na te navadi, pa jih sprejme kot pozitivne.

Kolikokrat doslej pa ste bili denimo deležni žaljivk, slabe volje ali celo groženj strank zaradi birokratskih ovir?
Tega je vsak dan več. Deležni smo osebnih žalitev, včasih celo odkritih groženj. Ljudje so nezadovoljni. Obenem pa jim je predstavljeno, kot da smo mi njihove oprode ter dolžni uresničiti vsako njihovo željo in potrebo. Seveda smo tam zaradi državljanov, a ne za vsako ceno. Dolžna sem svoje delo opravljati zakonito. Nedvomno v korist strank, ampak v mejah, ki so predpisane v zakonu. Zdi se, da so ljudje prepričani, da z grožnjami lahko marsikje dosežejo več.

Ampak prejšnja in trenutna vlada poudarjata, da morate biti prijazen servis za državljane. Imate dovolj pogojev, da ste?
Vsekakor je treba naše storitve državljanom še bolj približati. Še zmanjšati birokratske ovire, saj mora stranka še vedno marsikdaj prinesti nešteto dokumentov, da lahko izpolni eno vlogo. Postopke pa je treba prilagoditi tako, da jih bo razumel tako upokojenec kot osnovnošolec.

Kako pa bi lažje približali ta servis ljudem?
Predvsem z več zaposlenimi. Zaradi zapovedanega varčevanja je namreč težko dobiti zamenjavo na nekem delovnem mestu, ki ga določeni uslužbenci zapustijo zaradi upokojitve ali porodniškega dopusta. Hkrati se število strank povečuje, kar pomeni, da je treba delo prerazporediti med še razpoložljive zaposlene, in posledično delo poteka počasneje.

Torej se ne strinjate z zmanjševanjem zaposlenih v javni upravi?
Razne državne agencije in direkcije rastejo kot gobe po dežju, premalo pa je tistih, ki dejansko servisirajo državljane.

Kakšne spremembe pri opravljanju svojega dela pričakujete od nove vlade?
Pričakujem končno izenačitev plač v javnem sektorju. Večina uslužbencev je s plačnim sistemom nezadovoljna, kar pomeni, da je očitno nekaj res narobe. Ves čas se poudarja, da je plačni sistem enoten, ampak večina jih še vedno ni plačana za delo, ki ga opravljajo. Mislim, da so se kljub želji, da se plačni sistem poenoti, naredile velike razlike.

Kako bi poenotili plače?
Pravično bi bilo, da imajo delavci z enako delovno dobo in izkušnjami enako plačo v zdravstvu, na policiji, v sodstvu in vseh drugih državnih organih.

Ste vi za svoje delo zadovoljivo plačani?
Če primerjam svojo plačo s plačami v Evropski uniji, je moje delo nedvomno premalo plačano. Če pa jo primerjam s plačo delavk, ki delajo za tekočim trakom fizično veliko težje kot jaz, in to za minimalno plačo, je moja zadovoljiva.

Ali mislite, da bi pri svojih 65 letih še lahko sprejemali stranke?
Dvomim. Odvisno seveda, ali bi bila takrat še dovolj zdrava.

Se vam zdi pokojninska reforma potrebna?
Jasno je, da bo treba upokojitveno starost dvigniti. Mislim, da bi jo lahko zviševali postopoma.

Komentarjev 4
  • graff 16:53 20.november 2011.

    Zala / danes, 15:33No ZALA, časi socializma so definitivno mimo. Sam sem delal 25 let v državni upravi in to z univerzitetno izobrazbo. Našparati nisem uspel niti za garsonjero, leta pa so tekla. Pa sem jo ucvrl v ...prikaži več realni sektor, v znano in uspešno podjetje. Danes zaslužim najmanj 2 x toliko, imam hipotekarski kredit za dvosobno stanovanje (ne pri NLB) in živimo bolje.Moja žlahtnica, dela v administraciji na policiji z visokošolsko izobrazbo in zasluži, neverjetnih 733 evrov na mesec po 25 letih delovne dobe.Nehajte nakladati koga vi futrate in kako je v gospodarstvu težko, čeprav priznam da je kriza in to huda. A pomembno je kje in v kaki firmi delaš, kaj delaš in kakšno izobrazbo imaš. Seveda z poklicno ali osemetko težko zaslužiš več od minimalca, žal, čeprav osebno menim, da so pridni delavci, ne glede na vse premalo plačani, a so slabo plačani tudi v javnem sektorju.

  • Avatar atojeto
    atojeto 16:03 20.november 2011.

    Zelo bedasto razmišljanje. Kregajmo se med sabo, da bodo z nami lahko delali kar hočejp. Za stanje niso krivi delavci, ampak politiki in se spravljate na napačne ljudi. Kar se pa plač tiče vsakemu po njegovi storilnosti, na glede na ...prikaži več panogo. Hlapčevstva, ki pa ga zagovarja Zala pa ne odobravam.

  • Avatar Zala
    Zala 15:33 20.november 2011.

    Gospa Hrustek, državna službica je bila vedno privilegij. Naj je šlo državi in gospodarstvu še tako slabo ste vi plačo, regres in ostale dodatke vedno dobili na dan točno. Časi, ko ste mislili, da ste "oblast" in ste na ...prikaži več manire lepega vedenja pozabili, so minili, ne mislim ravno vas osebno, ampak na kolektiv h kateremu spadate. Mi vas plačamo in za plačilo zahtevamo, da dobro in hitro opravite svoje delo. Verjamem, da so lahko stranke tudi žaljive in nesramne, a take so tudi do, recimo prodajalke, samo z razliko, da slednje delajo svetek in petek in v pogodbi jim ne piše "delo za nedoločen čas"! Bom rekla, vse ima svojo ceno, tudi vaša socialna varnost.Mimogrede, če pravite, da so vaše evropske kolegice bolje plačane, videti ste mlada, mej in omejitev ni. Omejitve so zgolj izobrazba in znjanje jezikov! Da ne boste mislila, da vam nekam pošiljam, samo pravim, da imajo sposobni in izobraženi več možnosti. Tako je v gospodarstvu, tu je boj neizprosen, garancij