Slovenija
87 ogledov

Lobisti so, prijav lobističnih stikov pa ni?!

Milojka Kolar Celarc Saša Despot
Na mizi zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc je bilo in je še več pomembnih zakonov, a kljub navedbam o močnih lobijih, v evidenci lobističnih stikov za lani ni niti enega prijavljenega stika.

V zadnjem letu so na ministrstvu pripravili spremembe zakonodaje o tobačnih izdelkih in dopolnilnem zavarovanju, vsaj dveh področjih, kjer je javnost poslušala o interesih, vplivih in lobistih ...

A v evidencah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki so ji zavezanci dolžni poročati o lobističnih stikih, pa je razvidno, da lani na ministrstvu za zdravje niso opravili niti enega lobističnega stika. Zgolj za primerjavo izpostavimo, da so na ministrstvu za infrastrukturo, ki je za dolženo za energetiko - poleg zdravstva eno izmed bolj kritičnih področjih na področju lobiranja -, prijavili 265 lobističnih stikov.

"Odgovora tukaj sta dva. Eno so dejanski lobistični stiki, kot jih ureja zakonodaja, in drugo so širši neprimerni stiki, kot bi jih morala zakonodaja po naše urejati. Na splošno, če gledamo statistiko prijav ministrstev in širše javne uprave, ne moremo reči, da so prijave realne," je glede prijave stikov jasen Vid Doria s Transparency International, ki je ob tem poudaril, da je zelo težko izpostaviti posamezen organ ali poslančevo delovanje, saj je takšno delovanje zelo težko nadzorovati in preverjati.

Na ministrstvu za zdravje so nam v pisnem odgovoru pojasnili, da se ministrica Milojka Kolar Celarc zavzema za dosledno spoštovanje prijav lobistov v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in tudi od vseh sodelavcev zahteva, da ga upoštevajo.

Kaj pa pisni predlogi?

Doria ob tem izpostavlja, da še vedno ni popolnoma jasno, ali naslavljanje pobud na ministrstvo v času javne razprave zakona, ki je namenjeno sprejemanju pobud, spada med lobiranje ali ne. "Če spada pošiljanje dokumentov na ministrstvo med lobiranje, bi moralo ministrstvo o teh stikih poročati," je povedal Doria in dodal,  da so sami na ministrstvo za javno upravo v teh dneh naslovili prošnjo po interpretaciji zakona. Na KPK pa bodo nato naslovili tudi pobude po obravnavi, saj so na ministrstvu za zdravje le pri tobačni zakonodaji prejeli vsaj 30 predlogov glede spremembe zakonodaje.

Takšnim lobističnim stikom bi se ministrstva po mnenju Dorie izognila tudi z javno objavo vseh dokumentov, kot so to naredili pri finančnem ministrstvu ob sprejemanju zakonodaje o preprečevanju pranja denarja. 

Stara zgodba ...

Zgodba ministrstva za zdravje pri prijavah lobističnih stikov se že več let zapored ponavlja, kljub temu da je tudi več predhodnikov ministrice, na primer Tomaž Gantar in Alenka Trop Skaza, javno govorilo in celo odstopalo zaradi lobijev in pritiskov.

Leta 2015, ko je ministrstvo že vodila ministrica Kolar Celar, so na KPK tako prejeli le štiri prijave, ki so zajemale 13 stikov javnih uslužbencev z lobisti. Leto prej pa so na KPK iz ministrstva naslovili sedem poročil, v evidenci pa so na koncu zabeleženi tri stike. Vsa poročila, ki jih prijavitelji naslovijo na KPK, namreč niso nujno lobistični stiki, kot jih opredeljuje zakon.

Zakaj se stike gospodarske zbornice beleži, ne pa tudi zdravniške zbornice?

Kot navajajo v Transparency International Slovenija, je lobiranje sestavni del demokracije, saj oblikovalcem politik nudi pomembne informacije in strokovna mnenja o kompleksnih zadevah, a pri tem je pomembno, da je transparentno, saj lahko sicer vodi do pristranskih odločitev, ki niso v javnem interesu.

Tako se zdi popolnoma logično, da se bodo na ministrstvu preden bodo predlagali na primer nov zakon o zdravniški službi posvetovali tudi z Zdravniško zbornico Slovenije, ki zdravnike zastopa. Je to lobističen stik, ki ga je potrebno prijaviti? "Strokovnjaki za to področje so ministrici zagotovili, da med lobistične stike ne sodijo pogovori s predstavniki strokovnih združenj in zbornic - z njimi se na ministrstvu za zdravje redno sestajamo," so nam odgovorili na ministrstvu za zdravje, kasneje pa so nam slednje potrdili tudi pri KPK.

Ključna razlika v primerjavi z lobiranjem Gospodarske zbornice Slovenije, ki ga morajo politični odločevalci prijaviti, nastane zaradi vrste pravne subjektivitete obeh zbornic. "Zakon je izrecno predpisal, da so gospodarske zbornice pravne osebe zasebnega prava.  Status Zdravniške zbornice ureja Zakon o zdravniški službi pa določa, da je slednja pravna oseba. Res je, da zakona ne določa, ali gre za pravno osebo zasebnega ali javnega prava, vendar komisija sledi stališču ustavnega sodišča, iz katerega izhaja, da je Zdravniška zbornica javna institucija, ki izvršuje javno kontrolo nad zdravniško prakso," pravijo na KPK, kjer posledično obravnavajo zdravniško zbornico kot osebo javnega prava, posledično pa je slednja zavezana k večjemu javnemu razkrivanju delovanja.

Komentarjev 16
  • wolf.ata 08:00 10.marec 2017.

    to je vse tako nastavljeno,vsi ti ljudje in vlada nastavljena iz neke lj.gostilne,samo da ni Janša,da nekdanja leva komunistična elita krade naprej,imajo pod seboj in sodstvo kot ostali državni aparat,če kaj preveč poveš te hitro pojejo,

  • erikkk 12:24 08.marec 2017.

    NE ukrepajo samo tisti ki imajo radi podkupljivost

  • wolf.ata 22:49 07.marec 2017.

    dokler se ne bo ukinilo Pzz in zamrznili vsi denarni tokovi,ki jih prejemajo in kontrolirajo zdravstveni in tudi politični lobiji ne bo nič bolje za nas rajo,tam so si sposodili sped miljardo in še nekaj,par dni za tem že grozijo ...prikaži več z stavko,kot bi vedeli kdaj pride keš na račun v slo.,ja,ostalo gre malo k rdečim,malo za tv in migrante,za pokojnine pa po 1-2 eura za nas rajo,hlapce,ja,ja,ste-smo desno elito grajali pa so se v Bruselj vozili z letali z navadno rajo,ta vlada pa goni ta Falkon kot nora,je verjetno preletel v teh parih mesecih za vsa leta za nazaj,vse to me spominja na bivšo yugo in njene politike