Slovenija
225 ogledov

Ločani bi mestno kopališče, kot je bilo nekoč

Kopališče Puštal, Škofja Loka Iztok Golob
Puštal. Čistilna akcija še ne bo dovolj, da bo znova postal najlepše rečno kopališče v državi. Spomladi poglobitev struge.

“Napočil je čas, da preidemo od besed k dejanjem,” pred današnjo čistilno akcijo na občinski spletni strani pozivajo ljubitelji naravnega kopališča Puštal. Upajo, da bo to začetek obujanja nekdanjega slovesa.

Puštal je bilo v preteklosti znano kopališče, ki so ga poleg Ločanov obiskovali kopalci iz drugih krajev Slovenije in tujine. “Leta 1959 ga je časopis Ljudski poročevalec razglasil za najlepše urejeno rečno kopališče v Sloveniji. Imelo je celo tobogan, ki ga je ena od poznejših poplav odnesla,” obuja spomine pobudnica akcije Lea Mlakar.

Strugo bi poglobili

“Za čiščenje nekdanjega puštalskega kopališča ob koncu kopalne sezone smo se odločili zato, da preprečimo uničevanje jezu in obrežja, ki ga povzroča podrast,” pravi Mlakarjeva, vendar pa s tem načrtov še ni konec. Z Občino Škofja Loka se bodo poskušali dogovoriti tudi, da jim naslednjo pomlad pomaga poglobiti in očistiti strugo, kjer se je v vseh teh letih nabralo veliko usedlin in kamenja. “Območje je poleg plavanja primerno za druge športne dejavnosti. Smiselno je, da se tukaj uredijo rekreacijske površine za občane in obiskovalce.”

Dobro obiskan

“V letošnji sezoni je bilo izjemno veliko obiskovalcev, predvsem mladine. Lahko rečem, da je bilo okrog 200 kopalcev na dan, morda tudi več,” ocenjuje sogovornica. Pravi, da je bila Poljanska Sora primerno topla, po analizah, ki jih je opravila Agencija Republike Slovenije za okolje, pa že drugo leto zapored primerna tudi za kopanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.