Slovenija
21 ogledov

Ločevati in plačati

Na trebanjskem bodo embalažo zbirali v rumenih vrečah, druge dolenjske občine pa Žurnal24 main
Odpadki. Ločevanje komunalnim podjetjem prinaša več dela in več stroškov, ki jih bomo plačali 
občani.

 

Cerod II se odmika. Vprašljivo že leto 2013. Cerod II – projekt sortirnice, v kateri naj bi razvrščali odpadke, ki jih ne odložimo na ekoloških otokih oziroma v rumene vreče, ampak ostanejo kot mešani komunalni odpadki, bi moral po načrtih že delovati. “Zaradi nedodelanih strategij na državni ravni se odmika tudi leto 2013, ki je bilo obljubljeno v zadnjih načrtih,” nam je povedal Alojz Turk, direktor Ceroda.

Od ločenega zbiranja odpadkov komunalna podjetja nimajo drugega kot več dela in stroške, ki jih na koncu plačajo občani, povesta tako Štefan Velečič, direktor Komunale Trebnje, kot Bojan Kekec, direktor Komunale Novo mesto.

V trebanjskem koncu bodo v ponedeljek začeli uvajanje sistema zbiranja odpadne embalaže v rumene vreče in zabojnike z rumenim pokrovom, medtem ko v osmih dolenjskih občinah, ki spadajo pod novomeško komunalo, embalažo že nekaj let ločujejo v posebnih zabojnikih na ekoloških otokih, ki jih je zdaj 150.

Račun za posameznika
Na območju trebanjske komunale je trenutno veljavna cena za ravnanje z odpadki 6,8 evra na gospodinjstvo, po novem pa bodo ceno obračunavali na posameznika. “Na položnici bo tako znesek 3,2 evra, ki bo pomnožen s številom članov gospodinjstva, kar bo bolj pošteno,” pove Velečič.

V novomeški občini, kjer sicer ravnanje z odpadki na posameznega člana gospodinjstva zaračunavajo že dalj časa, pa je trenutna cena, kot nam je povedal Simon Štukelj, vodja sektorja splošne komunale, 2,7 evra na člana gospodinjstva.

Namesto ceneje – dražje
Strošek uvedbe rumenih vreč bomo morali vračunati v ceno ravnanja s komunalnimi odpadki. Odvoz moramo namreč odpraviti, od embalaže ne bomo dobili praktično ničesar in zato moramo to obesiti na druge stroške ravnanja z odpadki. Stranka nekako plača tudi embalažo in delo pobiranja,” pojasni Velečič.

50-odstotno zmanjšanje odloženih odpadkov na deponiji naj bi prinesla uvedba rumeih vreč.

To, da komunalno podjetje od ločevanja odpadkov ne dobi nič, je po Velečičevem mnenju narobe in napaka v sistemu. Da je zakonodaja na tem področju slaba, meni tudi Kekec: “Podjetje, ki zbere več ločenih frakcij, je bolj obremenjeno in finančno slabše posluje. Ker komunalna podjetja od ločevanja odpadkov nimamo ugodnosti, jih tudi ne moremo prenašati naprej na naše stranke. Zakon bi bilo treba urediti tako, da bi komunalna podjetja, ki uspešno ločujejo odpadke, finančno stimulirali, ta bi pa to stimulacijo lahko prenesla naprej, na svoje uporabnike.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.