Slovenija
23267 ogledov

Logar o Janševi "samomorilski zunanji politiki"

Anže Logar epa Anže Logar
Zunanji minister odgovarja odboru državnega zbora za zunanjo politiko.

Zunanji minister Anže Logar je danes pred odborom državnega zbora za zunanjo politiko zatrdil, da so odnosi z ZDA na najvišji ravni doslej in da tviti premierja Janeza Janše glede volitev v ZDA ne morejo ogroziti čezatlantskih odnosov. Opozicijo je tudi pozval, naj skrbijo za interese Slovenije v tujini in podpirajo stališča vlade.

Logar je bil že takoj ob začetku seje odbora deležen vprašanj Matjaža Nemca (SD), Andreja Rajha (SAB) in Nika Prebila (LMŠ) glede stališč Janeza Janše, ki je že pred volitvami v ZDA podprl sedanjega predsednika Donalda Trumpa, njegovega izzivalca označil za "najšibkejšega", nato pa se pridružil Trumpovi razglasitvi zmage, čeprav je bilo treba prešteti še na milijone glasovnic.

Nemec je izpostavil, da je Slovenija zaradi teh stališča predsednika vlade "osramočena po vsem svetu", Rajh da Janša "izvaja samomorilsko zunanjo politiko", Prebil pa je menil, da je premier "spet izgubil stik z realnostjo". "Gre za prvovrstni škandal," je še ocenil Nemec.

Logar: "Bilateralni odnosi na najvišji ravni doslej"

Logar je vse tovrstne ocene odločno zavrnil. Sicer je izpostavil, da bi bila ta vprašanja bolj primerna za predsednika vlade, vendar pa je sam kot zunanji minister zatrdil, da so bilateralni odnosi z ZDA na najvišji ravni doslej, saj da se je, kot je dejal, šele ta vlada zavedla, kako pomembni so odnosi z ZDA. Ko je sam prišel na položaj marca letos, pa "teh odnosov praktično ni bilo".

"V osmih mesecih smo naredili velik napredek," je poudaril in dodal, da si bodo še naprej prizadevali za krepitev čezatlantskih odnosov. Dejal je tudi, da "en tvit" ne more ogroziti trdnosti teh odnosov, ki se prepletajo na številnih ravneh.

"Ne se smešiti s takšnimi površinskimi vprašanji. Ne zreducirajte razprave o transatlantskih odnosih na en tvit. Veste, kaj so to transatlantski odnosi? Sodelovanje na vseh nivojih. Od najnižjega administrativnega do najvišjega," je izjavil minister.

Spomnil na Šarčevo potezo

Zavrnil je, da bi Janševi tviti pomenili sramotenje Slovenije. Po njegovih besedah je bila večja sramotitev države takrat, ko je Marjan Šarec kot premier zavrnil nagovor Evropskega parlamenta. "To pa je bila res sramotitev," je poudaril.

Zavrnil je tudi vprašanja, kdaj bo MZZ čestital Josephu Bidnu za zmago na volitvah v ZDA, saj da sam pošilja čestitke ostalim zunanjim ministrom ob njihovem imenovanju, ne pa ob zmagi na volitvah. Pa še to v pismu, ne s tvitom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • si_rob 15:52 12.november 2020.

    Počakajmo na odločitev zveznega sodišča. Za Jajota so sodišča najvišja in najverodostojnejša inštanca, razen slovenskih seveda.

  • bogdan76 08:07 12.november 2020.

    Kose naša Matjaž--Nitka oglaša potem lahko veš na kakšen nivo se spuščamo.

  • alibaba40 19:10 11.november 2020.

    vrhunsko. zadnjih 10 let smo bili očitno najpomembnejši globalni igralec na svetu. če odmislim te brezzvezne twite se sprašujem, kakšne odmevne mednarodne uspehe pa smo dosegli glede na zelo različne vlade, razen da ste tekmovali, kako čimbolj ponižati MelanijoT. ubogi ...prikaži več na umu, ubogi na duši.