Slovenija
5439 ogledov

Logar: Za tiste, ki so zavrnili možnost vrnitve v domovino, druge možnosti ne bo

Anže Logar Saša Despot
EU bo podala skupno javno naročilo za medicinsko opremo, tiste Slovence, ki se še niso mogli vrniti domov, bodo skušali čim prej pripeljati v domovino.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videokonference ministrov za zunanje zadeve EU, ki je nadomestila predvideno redno zasedanje Sveta za zunanje zadeve.

"Konkretnih sklepov zato nismo sprejeli, ampak jih bomo potem, vse predloge bodo države članice sprejele po pisnem postopku," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Logar. Pogovarjali so se o tem, kako naj skupaj na ravni EU pripravijo in sprejmejo ukrepe za čim boljše soočanje s posledicami koronavirusa.

Skupno javno naročilo na ravni EU

Logar je zadovoljen, da so uspeli umiriti začetne zastoje na tranzitnih poteh, da države ne postanejo "čep", vseeno pa je poudaril, da na področju dobave medicinske opreme nastaja precej zapletov. "Smo namreč v obdobju, ko jo kronično primanjkuje, Kitajska zagotavlja material za vse članice EU. Predlog je, da se poda skupno javno naročilo materiala celotne EU," je povedal Logar.

Dodal je, da je EU že objavila tovrstne razpise oz. javno zbiranje ponudb, v prihodnjih dneh bodo objavili še tri razpise, in sicer za maske, rokavice, respiratorje in teste na novi koronavirus. "Prijavila se bo tudi Slovenija, saj bo s pomočjo kvot lažje dobila ustrezno količino materiala kot če bi to skušala dobiti na lastno pest," je razložil minister.

Ni popravnega izpita za tiste, ki so zavrnili let

Kako pa bo z državljani, ki se še niso mogli vrniti v domovino? Vrnitev koordinira EU, prav tako je na spletni strani ministrstva obrazec, ki naj ga tisti, ki bi si želeli vrniti, izpolnejo. "Mi jih bomo nato obvestili o možnostih za vrnitev. Vseeno pa vsem polagam na srce, da se teh letov udeležijo. Iz destinacij, kjer se posamezniki niso odločili za vrnitev, ne bomo več organizirali poletov, znajti se bodo morali v lastni režiji," je pojasnil Logar.

Poleg tega naj bi nekateri ministri za zunanje zadeve predlagali, da se vključi t. i. solidarnostna klavzula - številnim državam primanjkuje medicinske opreme, zato bi jim lahko tiste države, ki imajo presežek, ponudile svojo. "A trenutno se skoraj vse države članice soočajo s pomanjkanjem te opreme. Italiji recimo manjka 100 milijonov mask in 10 tisoč respiratorjev," je še dejal Logar.

letališče prtljaga Saj ni res ... Slovenija Skupina slovenskih državljanov zavrnila evakuacijski let s Kanarskih otokov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam50 20:03 23.marec 2020.

    Naslov,kot,da bodo dobili doživljenjsko vrnitev v domovino....