Slovenija
11378 ogledov

Logarjeva: "Lahko se zgodi katastrofa"

Mateja Logar
Infektologinja Mateja Logar je opozorila, da je stanje v bolnišnicah zaradi slabe epidemiološke slike v populaciji izjemno resno.

Zmanjšan pritisk na bolnišnice pričakujejo sedem dni po umirjanju epidemije, na intenzivnih oddelkih pa šele 10 dni kasneje. O učinkih zadnjih ukrepov še ne moremo govoriti, saj so v veljavi premalo časa, je povedala infektologinja Mateja Logar. 

"Število bolniških postelj je na kritičnih mejah in z vsakodnevnimi napori skušamo zagotoviti bolniške postelje za vse bolnike," je na današnji vladni novinarski konferenci povedala vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Logarjeva. Dodala je, da so postelje v intenzivnih enotah omejene, povečujejo jih lahko le do določenega števila, ob tem pa se že sedaj zatika pri kadru.

Pred katastrofo

Zdravstveni sistem bo po besedah Logarjeve kmalu na kritični točki, in če se breme bolezni ne bo kmalu zmanjšalo, se lahko zgodi tudi katastrofa v zdravstvu. "Nihče v zdravstvu si ne želi, da bi bil postavljen v pozicijo, ko bi se moral odločiti, koga bo priključil na aparat za mehansko predihavanje, in koga ne. Vse moči moramo zato usmeriti v to, da čim prej dosežemo vrh krivulje in nato padanje okužb v populaciji," je pozvala.

Po njenih besedah smo se v skoraj dveh letih epidemije covida-19 naučili, da novi koronavirus ne izbira in da bo izkoristil vsako možnost, da se bo širil. Poudarila je, da je trenutno res pomembno, da vsak izmed nas razume, zakaj so ukrepi, ki niso usmerjeni proti ljudem, ampak proti virusu.

Najpomembnejši poziv še vedno cepljenje

Eden izmed najpomembnejših ukrepov je še vedno cepljenje proti covidu-19, ki tudi če ne prepreči vseh blagih oblik bolezni, prepreči večino hudih potekov, ki pripeljejo do hospitalizacije ali celo zdravljenja v intenzivni enoti, je bila jasna. Osnovni ukrepi so ob tem učinkoviti toliko, kolikor jih upoštevamo. Med drugim je spomnila na pomen vzdrževanja zadosten medosebne razdalje in prezračevanja, ki v prostoru zmanjša koncentracijo virusa in s tem možnost okužbe.

Opozorila je, da so osebe najbolj kužne en dan pred pojavom simptomov, zato je preventivno testiranje na okužbo z novim koronavirusom tako pomembno. Pojasnila je tudi, da imajo cepljeni z rizičnim stikom v družini oz. domačem okolju, še vedno veliko tveganje, da zbolijo. Po njenih besedah je epidemiološka stroka priporočila, da se v takem primeru cepljeni brez simptomov testirajo s hitrim antigenskim testom takoj, ko izvejo, da je nekdo v družini okužen, ob prvem pojavu najmanjših simptomov pa se morajo samoizolirati in naročiti na PCR-testiranje.

Za samotestiranje šolarjev v šolskem okolju so se odločili tudi na podlagi izkušnje iz Avstrije, kjer so po njenih besedah ugotovili, da je testiranje doma precej neučinkovito.

Covid-19 Vse huje Slovenija Aktivacija vojaške zdravstvene enote. Zdravstveni kader iščejo tudi na zavodu. šola covid-19 koronavirus epidemija Covid-19 Slovenija Vlada sprejela to spremembo. Kaj pa samotestiranje otrok v šolah?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • Avatar bobnar53
  bobnar53 07:34 12.november 2021.

  Katastrofa se je zgodila tist trenutek, ko si ti Logarca prevzela vodenje skupine za boj proti bacilčku malo bol močne gripe, pejt in ga povlec obritoglavcu, da bo še kakšen € več prletu z mize oblastnika!

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:46 11.november 2021.

  Da smo tukaj kjer smo je v prvi vrti kriva strokovna skupina in vlada. Tam kjer je zaupanje v vlado so ljudje cepljeni in ni toliko hospitalizacij, nimajo tako norih ukrepov, ljudje niso med sabo sprti,..

 • pravičnik77 20:40 11.november 2021.

  Logarjeva, očitno naslednica dr. Mengeleja, prava katastrofa za Slovenijo ste vi. Sram vas je lahko, banda zahojena. To državo ste skupaj z aktualno vlado spravili na dno dna.