Slovenija
13894 ogledov

Vlada sprejela to spremembo. Kaj pa samotestiranje otrok v šolah?

šola covid-19 koronavirus epidemija Profimedia
Sprejeli spremembe odloka, ki določa pogoje vstopa v državo. Kaj je s samotestiranjem otrok v šolah, ki naj bi se začelo v ponedeljek?

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka, ki določa pogoje vstopa v državo in sicer sta bili sprejeti dve ključni spremembi. Starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana se iz 15 let znižuje na 12 let. Izrecno so v odlok zapisali, da hitri test za samotestiranje ne velja kot dokazilo za vstop v Slovenijo. Spremembe bodo v veljavo stopile v ponedeljek, 15. novembra. 

Zadnje dni v javnosti močno odmeva ukrep obveznega samotestiranja za vse učence osnovne šole in ukrepa samotestiranja za učene s posebnimi potrebami. Glede tega je peticijo - za odpravo izvajanja tega odloka - podpisalo 43 tisoč Slovenk in Slovencev. Zahteve so predali tudi ministrstvu, poročamo v članku na tej povezavi. 

Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je na popoldanski novinarski konferenci vlade izpostavil: "Samotestiranje se bo od ponedlejka 15. novembra za vse učence izvajalo v šoli. Izjema so otroci s posebnimi potrebami, ki bodo samotestiranje lahko izvajali v domačem okolju."

"Za vse ostale učence in dijake pa sta na voljo dve možnosti. Prva je samotestiranje v šoli in uporaba ustreznih mask. Druga je izobraževanje na daljavo. To bo veljalo za vse tiste učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali," je dodal Orehovec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Pepe007 21:04 11.november 2021.

    Dejstvo, da je povprečni prebivalec države Slovenije nesposoben in da samo malce severneje od nas živijo precej bolj sposobni narodi. Predvsem so pri nas nesposobni in butasti starši edinčkov. Enkrat jim je ratalo (no, so se spozabili) in sedaj mislijo, ...prikaži več da njihov sonček ni sposoben vatirane palčke potisniti 1 cm v nos. Ja p....a, kaj pa tak nesposoben otrok sploh zna? Kako to, da se ne poškoduje z žlico?

  • pravičnik77 21:00 11.november 2021.

    vladna banda stiska slovenske državljane, tujci pa komot vstopajo v našo državo brez PCT kontrol... klasika

  • Albatroz 20:32 11.november 2021.

    In kdo bo odgovarjal če se otrok samopoškoduje?